Remedii naturiste care stimuleaza digestia: in bucatarie cu condimente si ierburi
Dispepsia, sau digestia proasta, este o tulburare destul de comuna care caracterizeaza 20% din populatia lumii si aproximativ 40% dintre italieni. Obiceiurile alimentare proaste, fumatul si alcoolul si mesele neregulate sunt doar cateva dintre cauzele care duc la balonare enervanta, respiratie urat mirositoare, flatulenta si alte consecinte neplacute care tulbura viata de zi cu zi.
Desi medicamentele antiinflamatoare pot ajuta, utilizarea excesiva a acestora cu siguranta nu este recomandata. In acest caz, si daca nu aveti nicio afectiune medicala care necesita medicatie, unele remedii digestive naturale va pot ajuta .
De fapt, multe condimente si ierburi aromatice au proprietati digestive care permit organismului sa asimileze nutrientii si sa elimine deseurile intr-un mod regulat si senin. Disponibil cu usurinta in supermarketuri, multe dintre ele pot fi cultivate chiar si in ghivece de pe balcon .
Aceste produse ale naturii, pe langa faptul ca sunt benefice, sunt excelente de combinat cu retete sarate si dulci si garanteaza preparatelor o aroma deosebita si noua. Continuati sa cititi articolul pentru a descoperi cateva dintre mirodeniile si ierburile de adus la masa si care va vor ajuta la digestie.
Condimentele care stimuleaza digestia: chimen si sofran
Folosite si considerate pretioase de civilizatiile antice, mirodeniile au stat la baza parfumurilor si unguentelor de uz medical si religios, a retetelor exotice si a tehnicilor de conservare a alimentelor. Cunoscuti si apreciati in intreaga lume, ele fac si astazi parte dintr-o piata importanta si sunt prezente pe mesele multor familii italiene.
Utilizarea lor nu este doar culinara, ci si terapeutica. De fapt, in ultimele decenii, multe companii farmaceutice au devenit interesate de proprietatile benefice ale acestor substante vegetale. Cu acest articol dorim sa aprofundam in special doua condimente recomandate pentru o buna digestie.
Chimenul
Chimenul este o planta originara din Siria, al carei nume este legat de orasul antic Kerman care, conform unei legende, producea acest condiment in cantitati foarte mari. Raspandit de secole in multe tari ale lumii, astazi este posibil sa gasim diferite soiuri. In Italia, mai precis in zonele subalpine si in nordul Apeninii, exista tipul numit chimen (Carum carvi).
Fructele sale sunt foarte apreciate in bucatarie si in sectorul cosmetic deoarece contin un numar bun de proprietati, datorita prezentei vitaminelor precum A, B, C, E, K, precum si a sarurilor minerale, fier, potasiu, sodiu, fosfor, magneziu si calciu.
In special, acest condiment este cunoscut pentru actiunea sa digestiva datorita bogatiei sale in uleiuri esentiale, prezentei cuminaldehidei, care este compusul care actioneaza asupra glandelor salivare si faciliteaza prima parte a digestiei, si timolului. Chimenul este un carminativ care combate flatulenta si problemele cu gazele intestinale, precum si colicile abdominale. Daca suferi de aceste afectiuni, poti incerca sa-l adaugi ca ingredient in unele dintre preparatele tale. Aroma sa amara si usor picanta se potriveste bine cu legume, branzeturi si carne alba.
Sofran
Originar din Asia Mica, sofranul este o planta prezenta nu doar in ecosistemele cu ploi putine, ci si in teritoriile mediteraneene, precum Grecia si Italia. Condimentul cu acelasi nume, de culoare rosie si aroma intensa, se obtine din stigmele florii sale, adica partea superioara a pistilului. Cunoscut si sub numele de Crocus sativus, este cultivat eficient in multe regiuni italiene, precum Abruzzo si Sardinia, iar de cativa ani comertul cu bulbii sai se bucura de o larga apreciere.
Gustos si sanatos, sofranul este folosit in diverse preparate culinare, recunoscute prin asumarea unei culori galbene caracteristice . Te poti gandi, de exemplu, la celebrul risotto milanez sau la pardulas, dulciuri tipice din Sardinia umplute cu ricotta si sofran.
Proprietatile acestui condiment sunt multe si, printre acestea, se numara si regulatorul sistemului digestiv. De fapt, datorita vitaminelor B1 si B2 , accelereaza metabolismul, in timp ce unele dintre componentele sale cresc secretia de bila si de suc gastric.
Ierburi aromatice ca remedii naturale de digerat: menta si salvie
Prezente in traditia italiana de secole, ierburile aromatice sunt ingredientele principale sau secrete ale multor preparate regionale si nationale. Daca beneficiile lor erau deja cunoscute in epoca romana, in Florenta secolului al XVI-lea Cosimo I de ‘Medici le-a inaltat dand nastere Giardino dei Semplici; printre cele mai vechi gradini botanice din lume care pot fi vizitate si astazi, continea plante medicinale, cunoscute tocmai sub numele de ,,Simple”. Printre acestea se numarau si ierburile aromatice, folosite si astazi pentru proprietatile lor terapeutice. Aici vrem sa descriem doua in special, renumite pentru beneficiile lor legate de digestie.
Menta
Parfumata si racoritoare, menta este o planta aromatica care vine in pana la 600 de soiuri si este un ingredient care sta la baza multor produse alimentare si cosmetice. Mentolul este componenta care il caracterizeaza si il face terapeutic si excelent pentru invingerea halitozei si a altor tulburari digestive.
Frunzele sale au proprietati purificatoare si astringente si ajuta la relaxarea peretelui intestinal. Inserata in lichiorurile digestive si ceaiurile din plante, aceasta planta are un mare succes, atat ca ingredient principal al dulciurilor, cat si al preparatelor sarate.
Daca ai probleme digestive si iubesti ceaiurile din plante de beat in serile de iarna sau bauturile racoritoare de savurat in dupa-amiezele de vara, poti incerca Ceaiul de plante cu menta dulce de la Rocca dei Fiori , de origine italiana si din agricultura ecologica, disponibil la magazinul electronic Macrolibrarsi. . Un remediu excelent care va va atenua disconfortul intr-un mod natural si eficient.
Planta aromatica folosita inca din Evul Mediu pentru infuzii terapeutice si tratamente de infrumusetare ale dintilor, salvie este un perfect digestiv si antispastic ce ofera alinare la capatul unui pachet excesiv de abundent si greu. Cultivabile si pe balconul tau, frunzele acestei plante contin elemente specifice, inclusiv acizi fenolici, flavonoide si uleiuri esentiale, care purifica si relaxeaza intestinul.
Folosit pentru ceaiuri din plante si preparate din carne, este cu siguranta un ajutor valabil, sanatos si gustos.
Acestea sunt doar cateva dintre remediile naturale pentru digerare . Condimentele si ierburile sunt capabile sa amelioreze afectiunile usoare, desi, desigur, nu sunt inlocuitori pentru medicamente. In plus, utilizarea lor excesiva poate duce la alergii si diverse probleme. Ca toate lucrurile, este necesar sa le folositi cu moderatie si, daca sunt exploatate la maxim si exploatate, vor putea oferi preparatelor dumneavoastra culinare o nota sanatoasa, o aroma delicioasa si o aroma de neuitat.