Condimente pentru dulciuri: reduceti zaharul si redobanditi starea de bine
Condimentele pentru deserturi sunt capabile sa ofere prajiturii si biscuitilor o aroma placuta si satisfacatoare. De ce ar trebui folosite mai mult? Sa aflam impreuna.
Cand vorbim despre zahar, ne gandim in general la ceva care este rau pentru sanatate, care provoaca carii dentare, diabet, obezitate si contribuie la aparitia tumorilor. Este chiar asa? Raspunsul nu este simplu si este necesar sa facem putina claritate.
Cu siguranta consumul excesiv al unui anumit aliment nu aduce bunastare organismului si asta e valabil si in cazul zaharului, ingredient prezent in majoritatea produselor de cofetarie si industriale pe care le consumam zilnic. Multi cred ca, pentru a te simti bine, este obligatoriu eliminarea acestui aliment.
In realitate nu este posibil pentru ca organismul nostru are nevoie de ea (in special creierul nostru) si, atunci cand zaharul lipseste, organismul il reproduce imediat prin proteine . Procedand astfel, reduce masa slaba si, in loc sa aduca beneficii, produce daune.
Asta nu inseamna ca ar trebui sa te rasfat cu consumul excesiv de dulciuri. Intr-adevar, este important sa ai o alimentatie echilibrata fara a depasi necesarul zilnic de acest aliment. De asemenea, este util sa facem o distinctie importanta intre zaharul rau si zaharul bun .
Condimente pentru dulciuri: diferenta dintre zaharurile rele si cele bune
Zaharurile se impart in doua categorii: rele si bune. Dupa cum va puteti imagina, primii sunt dusmani ai organismului si contribuie la aparitia diferitelor boli precum diabetul si obezitatea. Aceste alimente problematice se numesc zaharuri libere si sunt zaharoza (sau zahar alb), glucoza, lactoza, galactoza si maltoza. Organizatia Mondiala a Sanatatii sugereaza utilizarea limitata a acestuia si sa nu depaseasca 6 lingurite pe zi.
Zaharurile bune, in schimb, sunt cele continute de fructe si alte alimente naturale; este fructoza si miere. Cu siguranta nu ar trebui sa exagerezi nici cu acestea pentru ca in doze mari pot duce la probleme (mai ales daca esti diabetic sau supraponderal).
Reduceti zaharul rafinat cu condimente
In acest moment am inteles ca zaharul nu trebuie eliminat, ci redus; mai mult decat atat, cel rafinat este cu siguranta de evitat. Din pacate, zaharoza este prezenta in prea multe alimente care ajung zilnic pe mesele noastre si de multe ori, fara sa ne dam seama, se depaseste doza zilnica indicata de OMS.
Pentru a te simti bine fara a renunta la desert, este important sa adopti cat mai curand o dieta sanatoasa care nu doar sa te protejeze, dar sa te faca sa te simti mai bine. Am vazut deja intr-un articol anterior cum condimentele sunt inlocuitori validi pentru sare ; unele dintre ele pot deveni ingrediente excelente pentru deserturi, permitandu-va astfel sa reduceti zaharul. Sa aflam impreuna.
Scortisoara
Scortisoara este un condiment dulce si picant utilizat pe scara larga in lichiorurile, bauturile si deserturile de toamna si iarna. Celebrele chifle cu scortisoara, briosuri moi nascute in Suedia pentru a face micul dejun si gustarile lacome, au aceasta mancare printre ingredientele principale (scortisoara este un cuvant englezesc care tradus inseamna scortisoara). Excelent de pus in espresso in loc de smantana si zahar, acest condiment are proprietati benefice remarcabile care ajuta la atenuarea problemelor cauzate de zaharoza. De exemplu, ajuta la scaderea nivelului de trigliceride si colesterol rau din sange; aceasta deoarece contine un polifenol capabil sa stimuleze receptorii de insulina.
Nucsoara
Nucsoara are un parfum floral, bogat si aroma intensa, cu o nota de citrice. Din acest motiv este adesea combinat cu mancaruri si deserturi sarate, in special cu compoturi si prajituri cu fructe. Dulceata sa exotica il face un excelent inlocuitor al zaharului si este, de asemenea, un aliat al sanatatii. Cu proprietati detoxifiante, este bogat in saruri minerale precum mangan si fier si vitamine, inclusiv A si B. In cele din urma, contine eugenol, componenta folosita in multe paste de dinti deoarece combate durerile de dinti. Desigur, utilizarea excesiva a acestui condiment doare si este necesar sa te intrebi inainte de a-l lua frecvent, deoarece poate intra in conflict cu anumite medicamente. In rest, este cu siguranta o solutie excelenta pentru a reduce utilizarea zaharozei in prepararea alimentelor.
Sofranul
De obicei, sofranul nu este cautat atunci cand se doreste sa foloseasca un condiment in prepararea unui desert, dar in realitate acest ingredient este capabil sa rotunjeasca aromele si sa faca preparatele mai bogate si mai interesante. Prajitura cu sofran, de exemplu, este un desert original si parfumat care te va uimi. Si apoi inghetatele, cremele dar si gogosile si diversele deserturi cu lingurita se pot transforma in preparate gustoase, colorate si frumoase de privit si de mancat datorita acestui condiment. Perfect atunci cand este combinat cu lamai sau alte fructe citrice, ofera o aroma delicata si parfumata oricarui desert.
Ghimbirul
Turta dulce este un desert gustos si nostalgic care este adesea adus la masa in perioada Craciunului. Condimentul ofera fursecurilor si prajiturii o aroma deosebit de intepatoare si proaspata si un parfum care aminteste vag de lamaie. Ghimbirul este si baza multor bauturi calde si reci, capabile sa revigoreze si energizante. De asemenea, are proprietati digestive si purificatoare si ajuta la dezumflare dupa mese deosebit de mari.
Acestea sunt cele mai frecvent utilizate condimente pentru desert in gatit. Nu numai ca ajuta la reducerea consumului de zaharoza dar, datorita substantelor benefice pe care le contin, sunt aliati excelenti impotriva diferitelor boli care afecteaza organismul.