Bauturile pe baza de flori si condimente sunt grozave pentru a se incalzi iarna si pentru a se hidrata in zilele toride de vara. De baut la micul dejun ca alternativa la lapte, sau ca gustare sau seara, dupa o masa copioasa, infuziile se pot adapta oricarui palat si, in plus, poseda proprietati variate capabile sa pastreze sanatatea. Ceaiurile din plante antistres , de exemplu, ajuta la relaxare si la descarcarea oboselii zilei, reconciliand somnul si permitandu-va sa va reincarcati energia.
Actiunea pozitiva a acestor preparate este legata de ingredientele lor vegetale, care pot fi plante medicinale precum nalba si anasonul si diverse condimente, precum scortisoara si sofranul. Folosite nu doar in bucatarie, ci si in medicina pe baza de plante, amelioreaza oboseala si asigura refacerea fortelor intr-un mod complet natural. Daca duci o viata de zi cu zi obositoare, suferi de multe ori de insomnie si ai mereu nervii pe marginea pielii.
Ceaiuri din plante antistres: beneficiile plantelor medicinale
Ingredientele principale ale infuziilor de relaxare pot fi variate. Sa le aflam impreuna pe cele mai folosite si eficiente.
Teiul
Teiul nu este doar o planta ornamentala, ci un adevarat panaceu, folosit inca din cele mai vechi timpuri in bucatarie pentru a aroma alimentele si bauturile, si ca remediu pentru diverse afectiuni nervoase si respiratorii. Are un efect relaxant asupra nervilor si din acest motiv este inclus ca ingredient principal al decocturilor si uleiurilor esentiale. Pentru a va pregati ceaiul de plante antistres, turnati doar o lingurita de flori uscate intr-o cana de apa clocotita, lasati la infuzat timp de zece minute si apoi filtrati totul.
Musetelul
Era un medicament folosit deja in Egiptul Antic, poate ca nu toata lumea stie ca musetelul are un dublu beneficiu, in functie de modul in care se bea. De fapt, daca se stie ca este o planta ,,prietenoasa cu somnul”, daca este lasata la infuzat timp indelungat poate deveni un excelent tonic care ajuta la a avea energie si alunga stresul. Proprietatile sale sunt legate de partea inflorita, care este bogata in flavonoide, saruri minerale precum mangan si potasiu si lactone. Are si cateva vitamine din grupele A, C si B. Il puteti prepara seara, inainte de culcare, pentru relaxare sau dimineata ca tonic.
Lavanda
Lavanda este o planta perena cu un miros placut iar florile ei uscate au multiple intrebuintari si sunt ingredientele principale ale parfumurilor feminine, sertarelor de parfum, sapunurilor de maini si de corp si detergentilor organici. Considerat un antidepresiv natural, este folosit in gatit pentru a aroma dulciurilor si a pregati bauturi de iarna si vara. Pe langa faptul ca aduce o buna dispozitie, amelioreaza simptomele legate de stres, cum ar fi durerea de cap, nevralgia, migrena si insomnia. Pentru a-l pregati, veti avea nevoie de doua lingurite de flori pentru a le scufunda intr-o cana de apa clocotita. Lasa la infuzat zece minute si ceaiul tau de plante va fi gata. O varianta proaspata presupune adaugarea catorva cuisoare de piersici in apa de fiert, care vor fi apoi combinate cu levantica.
Valeriana
Valeriana este o planta medicinala tranchilizanta cu proprietati sedative datorita substantelor pe care le contine si anume acid valerianic si molecule iridoide, care au functie antiinflamatoare si hipotensiva. Este utilizat pe scara larga in medicina pe baza de plante si homeopatie pentru combaterea tulburarilor de somn. De evitat daca aveti boli hepatice sau sunteti gravida. In general, daca nu sunteti familiarizat cu prepararea ceaiurilor din plante, puteti solicita prepararea amestecului de catre medicul dumneavoastra de incredere.
Ceaiuri din plante antistres: cele mai folosite condimente
Dupa cum am mentionat deja, infuziile relaxante folosesc in avantajul lor diferite proprietati ale condimentelor care nu numai ca fac bautura eficienta si sanatoasa, dar ii confera o aroma deosebita si un parfum intens.
Sofranul
Versatil si cu un gust delicat, sofranul a fost folosit in gatit si in medicina inca din cele mai vechi timpuri. Bogat in minerale precum zinc si mangan, fibre, apa si vitamine, precum si caroten si alfa caroten, acest condiment se preteaza perfect la prepararea infuziilor fierbinti si racoritoare. Capabil sa digere, sa impace somnul si sa alunge nervozitatea datorita ingredientelor sale active care regleaza anumiti neurotransmitatori, ceaiul din plante este foarte simplu de preparat.
Pentru variantele de iarna si toamna, turnati apa clocotita in ceasca, adaugati un praf de stigmate de sofran si lasati la infuzat aproximativ 10 minute. Dupa filtrare, puteti adauga un indulcitor dupa gust. Adaugarea de ingrediente racoritoare, precum lamaia sau menta, va va transforma infuzia intr-o bautura sanatoasa de savurat in cele mai calde ore din iulie si august.
Scortisoara
Disponibila comercial atat sub forma de pudra, cat si sub forma de torte (betisoarele intens parfumate), scortisoara este foarte apreciata atat de copii, cat si de adulti si din acest motiv este ingredientul care da acel ,,plus” multor deserturi de iarna, in special de Craciun. Antioxidant si remediu impotriva gripei, este util si in combaterea foametei nervoase, cauzata adesea de evenimente deosebit de stresante si de lunga durata. Ceaiul relaxant din plante bazat pe acest ingredient poate fi preparat cu un amestec de alte elemente. De exemplu ghimbir si lamaie sau melisa si macese. Este foarte buna si varianta cu mar si portocala.
Acestea sunt plantele medicinale si condimentele care pot fi o baza excelenta pentru ceaiurile din plante anti-stres . Bune si parfumate, te vor face imediat sa te simti bine din nou.