Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei si este o practica care ajuta la recastigarea bunastarii fizice, psihologice si emotionale prin utilizarea uleiurilor esentiale . Simtul mirosului este simtul protagonist al acestei terapii, care de fapt este aplicata in moduri diferite. De fapt, uleiurile esentiale, care nu sunt altceva decat substantele mirositoare ale florilor, ierburilor aromatice si condimentelor, pot fi inhalate prin dizolvarea lor in apa clocotita sau difuzate in aer prin vaporizare. De asemenea, puteti beneficia de beneficiile aromaterapiei cu impachetari, masaje, bai, bai de picioare, masti, namoluri si lotiuni.
Exista servicii specializate care ofera adevarate cursuri personalizate, cu scopul de a regenera si relaxa pe cei care le urmeaza. Dar este posibil sa te rasfeti cu aceasta activitate chiar si acasa, cu ingrediente de uz zilnic si usor de aplicat. La urma urmei, baza aromaterapiei este sa mirosi o esenta si sa primesti beneficiile acesteia. Asadar, daca iti iei o trusa de uleiuri esentiale sau te hotarasti sa le prepari singur, ai deja tot ce ai nevoie pentru a-ti recapata starea de bine.
Sa descoperim acum tipurile de uleiuri esentiale si proprietatile lor.
Aromaterapie: cum sunt compuse uleiurile esentiale
Daca ai o gradina plina de plante parfumate, sau pur si simplu ti-ai decorat balconul cu flori colorate, incearca sa freci cateva frunze de rozmarin si cimbru de lamaie sau lavanda si iasomie cu degetul mare si aratator. Pielea ta va capta acel miros si, uneori, poti chiar sa simti o substanta usor uleioasa pe maini. Se intampla nu numai cu frunze si petale, ci si cu anumite fructe, cum ar fi citricele si unii arbusti. Acesti compusi mirositori sunt uleiuri esentiale , o adevarata sursa de viata a vegetatiei.
Printr-un proces de distilare aceste substante ajung la noi intr-o forma aplicabila si concentrata. Dar pentru ce sunt, mai exact?
Proprietatile lor sunt variate, dar toate sunt foarte utile organismului nostru. Ingredientele active ale acestor uleiuri va permit sa gasiti o bunastare deplina si de aceea multe sectoare le folosesc in scop terapeutic. Desigur, pentru a fi eficiente, aceste substante trebuie sa aiba o serie de caracteristici fundamentale.
In primul rand trebuie sa fie pure si naturale , adica nu trebuie adaugate elemente artificiale sau aditivi si trebuie sa provina doar dintr-o anumita planta. In al doilea rand, nu trebuie sa le lipseasca niciun ingredient activ. Acest lucru se poate intampla daca procesul de extractie este facut prost si neglijent. Principiul este similar cu cel al uleiului de masline obisnuit; uleiul de masline extravirgin este obtinut din presarea la rece a maslinelor in timp ce produsele de calitate slaba sunt rafinate si contin aditivi artificiali.
Uleiuri esentiale pe baza de condimente
Condimentele sunt aliate excelente pentru aromatizarea alimentelor, dar utilizarile lor sunt variate deoarece sunt bogate in proprietati benefice pentru organism. Aromaterapia foloseste si uleiuri esentiale pe baza de condimente . Sa-i aflam impreuna pe cei mai cunoscuti.
Ulei esential de scortisoara
Uleiurile esentiale si parfumurile se caracterizeaza prin note de baza, de inima si de varf. Scortisoara este o nota de baza deoarece este densa, de culoare inchisa si nu foarte volatila. Are un parfum cald si foarte intens si are grija de legarea tuturor celorlalte note. Are efect tonifiant si purificator si de fapt acest condiment are proprietati antibacteriene si antivirale si, de asemenea, favorizeaza digestia. La nivel fizic poate combate problemele digestive in timp ce, la nivel emotional, ajuta la stres si tristete si alunga oboseala psihica. De obicei, este diluat inainte de aplicare.
Ulei esential de cardamom
Cardamomul este, de asemenea, o nota de baza, sau coada, datorita parfumului sau viu si senzual. Putin balsamic, are o actiune stimulatoare si activatoare si, datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiseptice, este adesea folosit in lotiuni si masti pentru ten gras. La nivel emotional, in aromaterapie ajuta la intarirea mintii si a inimii si alunga frica.
Ulei esential de ghimbir
Uleiul esential de ghimbir stimuleaza sistemul nervos si combate oboseala si grijile. Acest condiment este folosit si pentru a combate durerile de articulatii si gat, rupturile musculare si reumatismul datorita caracteristicilor sale analgezice. Masand-o pe piele, ajuta impotriva petelor celulitei si prin folosirea pe par previne caderea acestora si incurajeaza regenerarea lor.
Ulei esential de sofran
Capabil sa incetineasca efectele timpului, uleiul esential de sofran este utilizat pe scara larga in cosmetica, in special pentru piele si par. Dar proprietatile acestui condiment sunt nenumarate. De fapt, este un puternic antispastic, digestiv, antioxidant si analgezic. Beneficiile sale sunt legate de prezenta ridicata a carotenoidelor si terpenelor in el. In aromoterapie este util si pentru a contracara insomnia si negativitatea si pentru a mentine mintea activa.
Uleiuri esentiale pe baza de ierburi si flori
Uleiurile esentiale sunt numeroase. Nu numai condimentele, ci si ierburile si florile sunt baza acestor produse de wellness. Sa aflam cateva dintre ele.
Ulei esential de muscata
Geranium este o nota de inima si, prin urmare, reprezinta sufletul parfumului. Puternic si invaluitor, are un miros proaspat si dulce si este folosit ca agent de reechilibrare si vindecare. Din punct de vedere emotional stimuleaza motivatia si intuitia.
Ulei esential de lavanda
Printre cele mai cunoscute parfumuri, uleiul esential de lavanda favorizeaza somnul si indeparteaza agitatia si grijile. Pe piele, amelioreaza iritatia si purifica pielea.
Ulei esential de cimbru
Cimbrul este o planta aromatica care este foarte prezenta in bucatarie, dar uleiul sau este adesea folosit in aromoterapie . De fapt, aduce multe beneficii deoarece are efecte dezinfectante, antiseptice, contracareaza ciupercile si este un excelent expectorant. Daca suferiti de anxietate si simtiti adesea slabiciune mentala, acest ulei va va ajuta. Folositi cateva picaturi la dus sau la baie si veti simti imediat efectele acesteia.
Acestea sunt doar cateva dintre florile, ierburile si mirodeniile care sunt folosite pentru a face uleiuri esentiale. Aceste substante stau la baza aromaterapiei , o practica foarte utila si versatila, precum si simplu de aplicat, care te va ajuta sa invingi tensiunile zilnice.