Condimente in loc de sare: mancati sanatos fara a renunta la gust
Te-ai gandit vreodata sa folosesti condimente in loc de sare ? S-ar putea sa va intrebati de ce sa faceti acest lucru, dar de fapt este foarte important. In ultimele decenii, tot mai multe persoane, chiar si tineri, s-au trezit suferind de boli legate de alimentatie: obezitatea, hipertensiunea arteriala si alergiile sunt doar cateva dintre problemele care impun adoptarea unor diete specifice si uneori stresante. Nimanui nu-i place sa renunte la alimentele preferate (care sunt de obicei cele care doare cel mai mult) pentru ca micul dejun, gustarile, pranzurile si cinele isi pierd atractia ca momente de relaxare si seninatate, transformandu-se in actiuni obisnuite si insipide lipsite de orice valoare.
Nu trebuie neaparat sa fie asa pentru ca natura ne ofera o mare varietate de elemente sanatoase si naturale care dau culoare si savoare preparatelor pe care le pregatim. Cu acest articol dorim sa vorbim in special despre sare , un ingredient indispensabil pentru multi, capabil sa faca gustoasa orice mancare. Desi nu este o substanta nociva proprie, utilizarea excesiva a acesteia de catre societatea noastra de consum a facut din ea principalul dusman al multor persoane cu bolile mentionate mai sus, precum si un produs alimentar interzis in diverse diete. Dar a renunta la asta nu inseamna a renunta la bucuriile de a manca. Exista multe condimente care, daca sunt folosite in mod corect, pot aroma orice reteta.
Condimente in loc de sare: de ce este sarea daunatoare pentru tine?
Prea mult este bine, iar acest lucru este valabil si pentru sare . In trecut, acest ingredient era un adevarat articol de lux, destinat meselor familiilor regale si nobililor. Considerat pretios nu doar pentru aroma pe care o dadea alimentelor ci, mai presus de toate, pentru caracteristicile de conservare, i-au fost dedicate rute comerciale specifice, numite Via del Sale, care permiteau comerciantilor sa transporte, sa schimbe si sa primeasca acest bun.
Astazi valoarea sa este hotarat mai mica deoarece se gaseste intr-o cantitate mare de alimente la preturi accesibile, in special in acele produse complexe bogate in substante artificiale care le modifica gustul si le permit sa fie pastrate timp indelungat; sunt adevaratul pericol pentru sanatate.
Multi indivizi, prin ingerarea zilnica a alimentelor sarate si industriale, precum cubul de bulion , carnatii , branzeturile dar si sosurile , rotirii , pastele , painea si alimentele congelate , ajung la o saturatie care ii determina sa dezvolte boli care, daca nu sunt tratate cu grija, poate inrautati si inrautati stilul de viata.
Medici, dieteticieni si nutritionisti, dar si specialisti precum oncologi si cardiologi, explica ca 5 grame de sare sunt suficiente pentru a satisface necesarul zilnic de acest ingredient al unui adult. Este vorba despre o lingurita de cafea dar pentru copii si batrani si mai putin, sau 2-4 grame. Potrivit estimarilor, cei care traiesc in tarile industrializate aproape dubleaza acest consum. Acest lucru se intampla din diverse cauze si principala este ca acest element este ascuns in multe produse industriale.
Mai mult, persoanele peste 60 de ani tind sa-l foloseasca si mai mult deoarece biologic sensibilitatea la arome este redusa.
Toppingurile alternative in acest caz reprezinta o solutie sanatoasa si gustoasa la sare. In special, unele condimente pot fi foarte bine folosite in gatit si conduc la rezultate excelente. Sa aflam impreuna.
Condimente de folosit la gatit
Dupa cum am mentionat deja, exista diferite moduri de a da o aroma intensa si captivanta retetelor tale. Condimentele in loc de sare au mare succes in bucatarie si atat bunicile care urmeaza traditiile, cat si bucatarii cu stea creeaza delicatese originale si tentante datorita lor.
Ardeiul iute
Un ingredient foarte apreciat in intreaga lume, este un clasic al multor preparate mediteraneene. Cu o aroma picanta datorita capsaicinei pe care o contine, creste senzatia de satietate si permite reducerea sarii si a condimentelor grase, dand preparatelor o aroma puternica si energica. Este, de asemenea, un aliat al sanatatii si al dispozitiei pentru ca lupta impotriva obezitatii si a bolilor cardiovasculare si este un excelent calmant al stresului. Il poti folosi in supe, sosuri si in preparate pentru carne si peste. Daca vrei sa o ai mereu la indemana si proaspata, ii poti creste planta intr-un ghiveci de pe balcon.
Sofranul
Folosit pe scara larga in bucataria orientala, sofranul nu a intarziat sa castige un loc de privilegiu in traditia alimentara italiana. Un condiment pretios si pentru proprietatile sale terapeutice , are un gust amar si da o nuanta de galben intens tuturor preparatelor care il contin. Este cu siguranta una dintre substantele care poate inlocui cel mai bine sarea, mai ales atunci cand este combinata cu legume si alte arome. Excelent atunci cand este combinat cu paste si risotto, se potriveste bine si cu peste precum dorada, chefal si cod. Poate fi folosit si pentru a face o maioneza gustoasa de casa.
Nucsoara
Deosebit de populara in Italia, nucsoara este protagonista retetelor sic si sanatoase. De obicei, este vandut ca un sambure uscat care trebuie sa fie ras pe farfurii. Are un gust acru care se imbina bine cu preparatele pe baza de branza, paste, legume precum spanac si ciuperci, dar si bulion si vanat.
Pentru a da mai multa savoare preparatelor este posibila combinarea condimentelor cu alte condimente precum usturoiul si ceapa, cu gust si aroma intense, ierburi aromatice precum cimbru, salvie, oregano si patrunjel, otet, lamaie si, surprinzator, telina. Aceasta leguma, de fapt, poate fi adaugata atat fiarta, cat si cruda la diverse preparate si cu siguranta vei fi surprins de eficacitatea ei ca inlocuitor al sarii. Daca nu stii sa folosesti condimente in loc de sare , bazeaza-te pe o carte de retete valabila, care cu siguranta iti va putea oferi ideile potrivite.