Ca viitoare mama , ti se va spune sa incluzi anumite alimente in dieta ta care sunt benefice pentru tine. Cu toate acestea, am inclus o lista de alimente de evitat in timpul sarcinii, pentru a va ajuta sa ramaneti in siguranta. Sarcina este insotita de numeroase modificari fizice, care afecteaza in multe feluri cresterea bebelusului. Cand vine vorba de dieta, mamele insarcinate trebuie sa se asigure ca au suficienta nutritie pentru a sustine dezvoltarea sanatoasa a bebelusului in timp ce raman hranite. Uneori, anumite alimente pe care este posibil sa le fi mancat inainte de sarcina devin nesigure pentru consum in timpul sarcinii din mai multe motive.
Alimente de evitat in timpul sarcinii:
Evitarea anumitor alimente asigura ca tu si copilul tau sunteti in siguranta si sanatosi. Mai jos, va oferim o lista cu astfel de alimente care nu trebuie sa aveti.
Peste care contine mercur:
Pestii precum rechinul, pestele-spada, macroul rege si pestele tigla au niveluri ridicate de mercur si trebuie evitati. Mercurul, un element care se gaseste in oceane, rauri si lacuri, se transforma in metilmercur in corpul uman. Este o neurotoxina si este legata de leziuni ale creierului si intarzieri de dezvoltare la bebelusi. Puteti alege peste precum somonul, somnul, codul si tonul usor conservat, care au un nivel scazut de mercur. Potrivit FDA din SUA, puteti manca pana la opt pana la 12 uncii de peste pe saptamana, adica doua pana la trei portii. Consumul de ton alb (albacore) ar trebui sa fie limitat la sase uncii pe saptamana.
Solutie: Alegeti peste bogat in acizi grasi omega-3 si sarac in mercur, deoarece proteinele bogate, grasimile saturate scazute si multi nutrienti esentiali contribuie la dezvoltarea inimii si creierului copilului si ajuta la cresterea adecvata. Cu toate acestea, ar trebui sa consultati un medic sau un dietetician calificat pentru a afla despre pestele pe care il puteti manca.
Fructe de mare afumate:
Nu luati fructe de mare afumate si refrigerate, care sunt etichetate ca lox, jerky, stil nova si kippered, deoarece contin bacterii Listeria monocytogenes. Aceasta bacterie provoaca listerioza (asociata cu simptome precum diareea si varsaturile ) care ar putea duce la imbolnaviri la nou-nascuti si chiar la avort spontan sau la nasterea mortii. In plus, fructele de mare procesate contin niveluri ridicate de sare, ceea ce poate duce la cresterea tensiunii arteriale si la umflarea partilor corpului.
Solutie: este posibil sa aveti fructe de mare afumate din conserve ocazional sau cand pestele proaspat nu este disponibil. Cu toate acestea, evitati pe cat puteti astfel de alimente.
Pesti expusi la poluanti industriali:
Pestii din paraiele, lacurile si raurile locale contin niveluri daunatoare de bifenili policlorurati (PCB). La expunerea la acesti contaminanti, bebelusii pot avea greutate mica la nastere, dimensiunea capului mai mica, dizabilitati de invatare si probleme de memorie. Evitati sa mancati biban dungat, stiuca, peste albastru, somon, pastrav si walleye capturati local.
Solutie: Puteti alege pesti de apa dulce.
De asemenea, urmati cateva sfaturi atunci cand alegeti peste dintr-un parau, lac sau rau local. In primul rand, verificati avizele referitoare la acel corp de apa. Puteti obtine informatii de pe site-urile web privind reglementarile de pescuit sau de la un departament local de sanatate. Aceste informatii s-ar referi la pestele capturat din apele locale si nu la cele disponibile la bacaniile locale. Evitati pestele crud, deoarece este mai probabil sa contracteze boli transmise prin alimente.
Crustacee crude:
Evitati sa mancati crustacee crude, cum ar fi stridii, scoici si scoici, pentru a va feri de bolile transmise de fructe de mare si de toxiinfectiile alimentare. Contin bacterii daunatoare, virusi si toxine care va vor imbolnavi.
Solutie: In schimb, puteti manca crustacee gatite, asigurandu-va ca le gatiti cu cojile deschise.
Oua crude sau insuficient fierte:
Nu trebuie sa mancati oua crude, putin fierte sau fierte moi, deoarece acestea contin bacterii daunatoare de salmonella care provoaca toxiinfectii alimentare. Este posibil sa aveti diaree, varsaturi severe, dureri de cap, dureri abdominale si temperatura ridicata. Este putin probabil ca toate aceste simptome sa va dauneze bebelusului, dar sistemul dumneavoastra imunitar va deveni mai slab, ceea ce poate afecta dezvoltarea copilului.
Carne cruda si pasare:
Sa ai carne si carne de pasare prea putin gatita/cruda, cum ar fi carnea roz sau cruda care are sange, deoarece contine parazit Toxoplasma si bacterii daunatoare Salmonella. Salmonella creste riscul de intoxicatie alimentara. Toxoplasma provoaca toxoplasmoza care are simptome asemanatoare gripei care se dezvolta la cateva saptamani dupa consumul alimentelor. Poate duce la avort spontan sau la moartea fatului in timpul nasterii.
Alimentele care contin ou crud si care trebuie evitate sunt: dressing-urile Caesar de casa, cremele, inghetatele, maioneza si sosurile olandeze, sos Bearnaise, sos Aioli, deserturi inclusiv mousse, tiramisu si bezea.
Solutie: Cumparati produse din oua pasteurizate. Puteti alege inghetata, mousse, eggnog si dressing-uri fabricate comercial. Mananca oua fierte care contin galbenusuri tari sau o omleta bine gatita si salate.
Lapte nepasteurizat:
Este nesigur sa bei lapte nepasteurizat sau crud in timpul sarcinii. Nu are niciun avantaj nutritional, iar laptele crud si produsele sale reprezinta o proportie mai mare de boli transmise prin alimente. Acestea contin bacterii daunatoare, cum ar fi salmonella, listeria, E.coli si cryptosporidium, care pot fi periculoase pentru tine si copilul tau.
Solutie: Cumparati numai lapte pasteurizat si produsele sale. In pasteurizare, laptele este supus la o temperatura ridicata care ucide microbii care cauzeaza boli. Daca cumparati lapte de la un vanzator local, fierbeti bine laptele, deoarece fierberea la temperatura inalta ucide microbii. Puteti alege, de asemenea, lapte fara lapte, cum ar fi laptele de soia, laptele de orez, laptele de migdale si laptele de ovaz, deoarece sunt mai sigure si contin nutritie similara.
Branzeturi moi:
Nu mancati branzeturi moi, cum ar fi Camembert, Roquefort, Gorgonzola, brie, feta, branza albastra, queso fresco, queso blanco si panela decat daca sunt pasteurizate. Branzeturile moi nepasteurizate contin listeria.
Solutie: Mananca branzeturi tari (Cheddar sau branzeturi elvetiene) deoarece nu contin apa, spre deosebire de branzeturile moi. Prin urmare, aceste branzeturi sunt mai putin susceptibile de a adaposti bacterii. Toate branzeturile moi neimportate care sunt pasteurizate sunt sigure pentru consum.
Fructe si legume nespalate:
Fructele si legumele nespalate poarta parazitul Toxoplasma care dauneaza copilului in curs de dezvoltare. Toxoplasmoza contamineaza solul in care sunt cultivate fructele si legumele si poti ingera microbii daunatori daca ii mananci nespalati.
Solutie: Clatiti bine fructele si legumele sub jet de apa. Indepartati sau frecati suprafetele si taiati zonele cu vanatai, deoarece acestea sunt predispuse la bacterii. Gatiti legumele, in special cele cu frunze.
Germeni cruzi:
Nu mancati muguri cruzi, inclusiv trifoi, lucerna, fasole mung, ridichi, broccoli, floarea soarelui, ceapa, soia si muguri de mazare. Sunt foarte predispusi la listeria, salmonella si bacteriile E.coli. Dupa cum stiti, listerioza poate duce la nastere prematura, avort spontan, nastere morta si infectii la nou-nascuti. Salmonella si E.coli pot duce la boli grave.
Solutie: Consumati germeni fierti.
Alimente care provoaca alergii:
Soia, grau, lapte de vaca , oua, alune, nuci (migdale, nuci, alune, mai mult), peste si crustacee ar trebui sa fie consumate numai daca nu sunteti alergic la acestea. Cu toate acestea, cateva studii spun ca administrarea acestor alimente in timpul sarcinii poate scadea sansele ca bebelusul sa dezvolte alergii si astm mai tarziu in viata. Dar, nu poti fi sigur despre asta.
Solutie: Deoarece nu toate studiile sustin aceasta afirmatie, cel mai bine este sa verificati cu medicul dumneavoastra ce este sigur si ce nu, mai ales cand vine vorba de alergii.
Salate preparate la restaurant:
Spuneti nu salatelor preparate in restaurant, cum ar fi sosurile pentru salata Caesar, carnurile pre-preparate (sunca, salate de pui) si salatele cu fructe de mare, deoarece sunt purtatoare de microbi daunatori. De asemenea, aceste salate contin maioneza, care are oua crude si sosuri de salata bogate in calorii (sare si zahar).
Ouale crude, legumele si frunzele folosite in salate gazduiesc bacterii salmonella si listeria, care ar putea duce la toxiinfectii alimentare. Consumul de salate contaminate poate provoca simptome asemanatoare gripei la mama si complicatii grave de sanatate la bebelusi.
Solutie: faceti salate acasa, urmand principiile de baza privind siguranta alimentara. Asigurati-va ca curatati si taiati fructele si legumele intr-un mediu curat si gatiti carnea si ouale in mod corespunzator.
Sucuri nepasteurizate:
Sucurile de fructe si legume nepasteurizate, inclusiv cele ambalate, pot transporta bacterii daunatoare E.coli si salmonella. Nu numai atat, dar si un pahar de suc proaspat preparat poate reprezenta un risc daca fructele sau legumele nu sunt spalate bine.
Solutie: Alegeti sucuri pasteurizate sau faceti cateva acasa. Trebuie sa spalati bine fructele si legumele sub jet de apa si sa folositi o perie pentru a indeparta murdaria si a taia orice zone cu vanatai.
Excesul de cofeina:
Cantitati mai mari de cofeina ar putea creste sansele de avort spontan si de copii cu greutate mica la nastere. Ar trebui sa va limitati aportul la 200 mg pe zi. Cofeina se gaseste si in ceai, ciocolata si multe bauturi energizante. Unele studii de cercetare arata ca cofeina este asociata cu nasterea prematura si simptomele de sevraj la sugari.
Alte bauturi de evitat in timpul sarcinii sunt bauturile racoritoare , sifonul dietetic, alcoolul si ceaiul cu gheata.
Solutie: Opteaza pentru bauturi decofeinizate, mai ales in primul trimestru de sarcina deoarece riscul de avort spontan este mare.
Ceaiuri din plante:
Ierburile folosite pentru ceai sau condimente ar putea dauna atat mamei, cat si fatului. Anumite ierburi precum efedra, angelica, kava kava, yohimbe, cohosh negru si albastru, dong quai, ulei de borage, pennyroyal si mugwort sunt stimulente uterine, care trebuie evitate complet in timpul sarcinii.
Comfrey, nuc negru, cascara sagrada, schinduf, echinaceea, sigiliu de aur, coada-calului, radacina de lemn dulce, saw palmetto, senna, sunatoare, sunatoare, traista ciobanului, pelin, tansy si uva ursi pot duce la avort spontan.
Alte ierburi care nu sunt sigure de utilizat sau de ingerat sunt aloe, ginseng si primula de seara. De asemenea, ar trebui sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua prea multe ceaiuri de urzici, papadie sau musetel..
Solutie: este mai bine sa bei o ceasca fierbinte de chai sau ceai obisnuit, mai degraba decat ceai din plante. Desi nu exista suficiente cercetari despre ceaiul verde, s-ar putea sa-l bei cu moderatie – o ceasca sau doua pe zi.
Conserve:
Conservele, inclusiv fructele, legumele si sucurile sunt daunatoare din doua motive:
Captuseala cutiilor de alimente contine bisfenol A (BPA), o substanta toxica care afecteaza activitatea endocrina a fatului si provoaca probleme de fertilitate, cancer, afectiuni hepatice si boli de inima la femeile insarcinate, iar conservele ar putea fi prea vechi pentru a fi consumate si adapostite. bacterii daunatoare datorita duratei lor lungi de valabilitate.
Pastele, supa si formulele pentru sugari conservate contin niveluri ridicate de BPA. De asemenea, conservele de ton si salatele de ton contin niveluri ridicate de mercur, care sunt otravitoare pentru mama si fat.
Solutie: Opteaza pentru legume si fructe proaspete sau soiuri in care nu se foloseste BPA. Spalati bine fructele si legumele conservate inainte de consum. Alege alegeri de sezon, astfel incat sa ajungi sa mananci fructe proaspete.
Alimente bogate in nitrati:
Evitati carnea de sandvisuri, baconul, carnea de delicatese, carnatii, salamul si hot-dog-urile, deoarece contin nitrati. Nitratii imbunatatesc culoarea alimentelor si imbunatatesc perioada de valabilitate. Dar la consum, nitratii se transforma in nitrozamine in organism, crescand sansele de cancer la mame si anomalii la fat. Alimentele bogate in nitrati contin, de asemenea, sodiu si grasimi saturate, care pot fi daunatoare in timpul sarcinii.
Solutie: Mananca bucati bine gatite si slabe din mancarurile tale preferate pentru a fi pe o parte sanatoasa si mai sigura.
Alimente bogate in zahar:
Reduceti consumul de alimente bogate in zahar, cum ar fi deserturile, bomboanele, prajiturile, inghetatele, biscuitii, ciocolata si bauturile indulcite. Acestea agraveaza disconforturile sarcinii (greata, varsaturi, constipatie, arsuri la stomac), cresc in greutate, contribuie la diabetul gestational, cresc riscul de travaliu prematur, preeclampsie si cresc riscul de sindrom metabolic la bebelusi.
Solutie: Este posibil sa aveti astfel de alimente ocazional, dar in cantitati limitate. Alegeti optiuni alimentare cu zahar mai sanatoase, cum ar fi pere, grapefruit, curmale si caise, deoarece acestea reprezinta alternative excelente la alimentele care contin zaharuri adaugate. Sunt alegeri mai dulci si mai sanatoase.
Alimente stradale:
S-ar putea sa-ti fie pofta de acele dulciuri, acrisoare si picante. Acestea pot creste riscul de infectii, probleme de stomac si toxiinfectii alimentare. Sunt daunatoare din cauza standardelor slabe de igiena a alimentelor si apei. Cateva exemple de mancaruri stradale includ hot dog, burritos, churros, vata de zahar, covrigei moi, paine simit, porumb intr-o ceasca, orez cu pui, chaat, dosa , kebab, pani puri , taitei etc.
Solutie: Daca va place mancarea de strada, gasiti retete pentru aceste alimente online si incercati sa le faceti acasa. Va fi distractiv.
Alimente grase:
Evitati grasimile trans sau grasimile hidrogenate, inclusiv alimentele de tip fast-food, alimentele procesate si preparatele la pachet, cum ar fi biscuiti, prajituri, pizza congelata, prajeli, margarina si glazura. De asemenea, Asociatia Americana a Inimii recomanda limitarea grasimilor trans la mai putin de 1% din aportul total de calorii, pentru a evita riscul de boli de inima, obezitate, cresterea crescuta a fatului si travaliul prematur.
Solutie: Discutati optiunile fara grasimi cu medicul dumneavoastra pentru sfaturi si recomandari adecvate. Alimentele care contin acizi grasi omega 3, 6, 9 sunt vitale, deoarece sunt esentiale pentru tine si pentru fatul tau in crestere. Sunt abundente in masline, nuci, avocado, seminte de in si peste. Cu toate acestea, nu va exagerati cu ele.
Indulcitori artificiali:
Siguranta indulcitorilor artificiali, inclusiv aspartamul si zaharina, este controversata, deoarece unii practicieni din domeniul sanatatii considera ca acestia sunt siguri daca sunt utilizati in cantitati moderate, in timp ce altii difera. Ar trebui sa evitati aspartamul daca aveti o boala genetica fenilcetonurie (PKU). Corpul dumneavoastra nu poate digera fenilalanina (un compus gasit in aspartam), ceea ce poate duce, prin urmare, la malformatii congenitale. Se stie ca zaharina ramane in tesuturile fetale si nu prezinta nicio dovada de riscuri.
Solutie: Folositi zaharuri naturale, dar cu moderatie. Consultati-va cu medicul dumneavoastra despre siguranta indulcitorilor artificiali daca i-ati folosit.
Exces de vitamine:
Va trebui sa cresteti aportul de anumiti nutrienti (cum ar fi acid folic, fier si calciu) in timpul sarcinii. Dar aveti grija la dozele recomandate Evitati sa luati doze suplimentare atat de vitamine solubile in grasimi, cat si solubile in apa.
Excesul de vitamine liposolubile poate fi stocat in grasimea corporala si in ficat, ceea ce duce la efecte daunatoare asupra mamei si asupra fatului. La fel, vitaminele solubile in apa luate in exces pot prezenta efecte iritante asupra sistemului digestiv.
Solutie: aveti mai multe surse naturale de vitamine, mai degraba decat suplimente.
Bunatati de casa:
Nu mancati prajituri de casa facute din aluat crud care ar putea gazdui bacterii, ceea ce duce la intoxicatii alimentare. Acest lucru este valabil chiar si in cazul inghetatelor de casa.
Solutie: Puteti utiliza ingrediente sigure, cum ar fi ovaz, unt nesarat, lapte pasteurizat, fructe uscate si scortisoara.
Lemn dulce:
Evitati lemnul dulce (mulethi) in timpul sarcinii, deoarece una dintre componentele sale, glicirizina, este asociata cu mai multe probleme de dezvoltare a fatului. Componenta afecteaza placenta permitand hormonului de stres sa intre in copil, afectand IQ-ul acestuia. Cercetarile arata ca problemele ADHD la copii si pubertatea timpurie la fete sunt, de asemenea, efecte secundare ale lemnului dulce. De asemenea, duce la cresterea tensiunii arteriale si la travaliu prematur.
Solutie: Cel mai bine este sa evitati lemnul dulce sub toate formele sale in timpul sarcinii.
Fii selectiv si precaut cu privire la ceea ce mananci cand porti. Amintiti-va ca mancarea dumneavoastra o defineste pe a dumneavoastra, precum si pe cea a bebelusului dumneavoastra. Puteti face alimente plictisitoare si banale gustoase chiar acasa. Asa ca rasfatati-va si cu putina gatit.