Daca ati citit articolul despre „cum sa organizam o petrecere„ de pe www.suntgospodina.net v-ati intrebat probabil de ce am omis partea cu mancarea pentru petrecere. Ei bine, nu am omis-o, doar am incadrat-o la categoria potrivita. In functie de tema pe care o alegi pentru petrecere sau evenimentul pe care il sarbatoresti, trebuie sa te gandesti daca vei alege varianta de bufet suedez, axat in principal pe servirea de aperitive sau fructe, sau daca doresti sa faci un meniu complex, cu mai multe feluri de mancare – aperitiv, supa sau ciorba, friptura, gustare calda si desert.
Indiferent de varianta aleasa, trebuie sa te gandesti ca inainte de petrecere, mai ales daca e vorba de un eveniment important, nu e momentul sa incerci retete inovative pe care nu le-ai mai facut niciodata. Nu ai timpul necesar sa repari si sa refaci rateuri culinare si cu siguranta iti vei depasi bugetul daca irosesti mancarea. De asemenea, lasa deoparte combinatiile ciudate, chiar daca tie ti se par extraordinare.
Mai degraba alege retete care sunt cat de cat cunoscute si mai ales incearca sa variezi pe cat posibil meniul – gateste ceva vegetarian, ceva lacto-vegetarian, ceva cu pui, ceva cu porc, ceva condimentat si ceva fara pic de sare, gustari dulci si gustari sarate, astfel incat, oricare ar fi preferintele invitatilor, sa nu omiti nimic. Pentru a fi sigura ca nu dai gres, intreaba invitatii daca sunt vegetarieni, daca nu mananca anumite mancaruri, daca nu tolereaza anumite ingrediente, daca tin post, daca au eventuale alergii.
Chiar daca alegi o tema specifica pentru petrecere sau anunti invitatii din timp ca petrecerea se va bucura de bucatarie in stil italian, de exemplu, nu te limita la un sigur fel de mancare.
Italia nu inseamna doar pizza!
Incearca sa compui un meniu complex si variat: bruschette si tartine pentru aperitiv, diverse sortimente de pizza, salate cu multa verdeata si busuioc, diverse tipuri de paste si salate pe baza de paste, lasagna etc. De asemenea, incearca sa oferi un meniu echilibrat: nu doar mancaruri grele, pe baza de sosuri si prajeli, ci si salate si fructe. Nu uita, chipsurile, alunele si covrigeii sunt potriviti pentru intalnirile intre prieteni pentru a viziona un meci si nu pentru o petrecere cu multi invitati.
Desi cu siguranta vor fi 1000 de lucruri de facut inainte de petrecere, organizeaza-ti timpul astfel incat toata mancarea sa fie pregatita din timp iar tu sa ai timpul necesar sa te aranjezi si sa fii „scoasa din cutie” cand iti primesti invitatii. Chiar daca ai gatit tu toata mancarea de la petrecere, invitatii te vor aprecia si daca nu ai batic in cap si nu miosi a snitele prajite, crede-ma!
Bautura trebuie aleasa cu atentie, nu uita de bauturi racoritoare, atat carbogazoase cat si sucuri naturale, nu uita de un tonic pentru gin si votca, nu uita de bere si mai ales de berea fara alcool. Cate putin din fiecare va face petrecerea perfecta. Pe timp de vara, incearca sa organizezi petrecerile in aer liber, pentru a profita din plin de bucuriile verii. Organizeaza petreceri cu meniu barbeque, cu frigarui si gratare, cu mititei si carnaciori, cu salate diverse si cu multe fructe. Vor fi, pentru invitatii tai, petreceri de neuitat.
Pont: Ce mananci pentru a fi energica dupa-masa?
Indiferent cat de bine iti incepi dimineata si cat esti de energica, dupa o zi solicitanta, dupa-masa te gaseste obosita si fara chef de nimic. Asa sunt in general dupa-amiezele, nu ne dorim altceva decat sa ne cuibarim intr-un pat moale, sub o patura calduroasa si sa savuram o ciocolata calda, sau o cutie de ciocolata sau�stop! In loc sa iti gasesti confortul in mancare si sa lasi pe maine ce puteai face azi, mai bine inveti cateva metode simple prin care sa iti reimprospatezi energia dupa-masa.
Micul dejun e cel mai important.
Am mai discutat in multe din articolele din categoria nutritie despre aportul pe care un mic dejun echilibrat o are asupra starii generale de sanatate. Insa lipsa de timp dimineata a facut ca micul dejun sa fie masa pe care o sarim cel mai usor pe parcursul zilei. Studiile medicale sustin ca micul dejun este cel care da un adevarat imbold metabolismului, ne mentin nivelul de energie ridicat pana la panz.
Incearca sa consumi fructe la micul dejun, pentru ca zahrul continut de acestea se absoarbe rapid in sange, pentru a-ti da energie pura. Alte altenraive sanatoase sunt ccerealele integrale sau musli, neindulcite sau indulcite cu miere, sucul natural de fructe, cum ar fi fresh-urile de portocale, iaurtul sau produse lactate degresate, omleta de albusuri sau oul fiert etc.
Daca nu ai timp sa mananci acasa, prepara-ti mai degraba de seara o mini salata de fructe, decat sa consumi la micul dejun produse de patiserie, care nu iti ofera decat zahar, grasimi saturate si calorii goale. Fa-ti briose sau muffins cu faina integrala si fructe de padure, inlocuind zaharul cu mierea ca si indulcitor si vei avea micul dejun asigurat pentru cateva zile bune.
Gustarile din timpul zilei
Gustarile dintre mese sunt cele care iti dau energia necesara pentru a rezista presiunilor fizice si psihice intr-o zi grea de munca. Snack-urile au rolul de a mentine nivelul de glicemie si de energie al organismului la un nivel constant, dar asta nu inseamna ca vei manca numai ciocolata intre mese. Desi in magaine gasim foarte multe tipuri de gustari la cca 100 de calorii, acestea sunt rapide si economice, insa nu cea mai buna varianta. Cele mai bune snack-uri: un pumn de nuci, migdale sau mix de fructe uscate, nesarate si neprajite, un mar, o banana, un iart.
Cofeina si energia
Desi e o credinta generala ca numai cafeaua ne poate trei dimineata, ajuta sa ne recapatam energia de-a lungul zilei si ne tine treze noapte pentru invatat sau dansat in club, cafeina in sine are foarte putin de-a face cu energia.
Cofeina este pur si simplu un boost de moment, iti ridica energia pentru cateva ore, insa nu are un efect indelungat. Nu doar ca efectul ei trece rapid, insa consumul excesiv de cafea iti provoace foame si oboseala, asa ca tinzi sa mananci mai mult si lucruri nesanatoase, pentru a-ti satisface foamea de moment. Incearca sa inlocuiesti cafeaua de dimineata cu o cana de ceai verde sau negru, care nu doar ca iti ofera energie insa contin si antioxidanti, care au un efect benefic asupra organismului.
Apa iti da cu adevarat energie
Deshidratarea este unul dintre motivele pentru care te simti epuizata. Una dintre greselile cele mai frecvente pe care le facem legate de apa, este ca ne hidratam numai dupa o activitate fizica epuizanta sau atunci cand e foarte cald afara. Insa organismul are nevoie de hidratare continua, indiferent de conditiile meteorologice pentru a avea energia necesara. Trebuie sa bei cel putin 2 litri de apa pe zi, asa ca tine la indemana o sticla de 0.5 l pe care sa o reumpli regulat, astfel incat te asiguri ca beneficiezi de hidratarea necesara.