Din ce in ce mai multi parinti sunt cu adevarat implicati in educatia copiilor liberi si fericiti. In loc sa caute supunerea oarba ca acum zeci de ani, din ce in ce mai multi parinti se bazeaza pe sarcina curajoasa de a ghida fiintele umane pentru a-si dezvolta cel mai mare potential. Pentru acesti adulti constiinciosi, asta inseamna parenting respectuos.
Stim ca alegerea unui stil de parenting nu este usoara. Parintii sunt bombardati cu opinii si sfaturi adesea contradictorii cu privire la educatie de la profesionisti, mass-media si cei apropiati.
Cu toate acestea, exista o multime de dovezi (de la teoria atasamentului pana la cercetari mai recente) care sustin beneficiile unui parenting respectuos.
Cheile parentingului respectuos nu sunt pasi care trebuie aplicati in situatii specifice, ci mai degraba un mod de viata, un mod de a intelege parentingul bazat pe iubire, demnitate si, mai ales, centrat pe copil.
Descopera mai jos principiile sale fundamentale
1. Pastreaza o atitudine receptiva
Din momentul in care se naste copilul, este esential ca ingrijitorii primari sa fie sensibili la nevoile lor si sa raspunda la solicitarile sale. A fi capabil sa intelegi de ce are nevoie bebelusul in orice moment si sa i-o ofere intr-un mod consistent – iata care sunt piloni fundamentali pentru stabilirea unei bune legaturi de atasament. Si, aici, nu este vorba doar de a avea grija de hranirea sau de igiena sugarului, ci si de a putea recunoaste starea de rau emotionala a bebelusului si de a-l ajuta sa o regleze.
2. Construieste relatii orizontale, una dintre cheile principale ale unui parenting respectuos
Din aceasta paradigma, copiii si adultii nu stabilesc o relatie ierarhica, ci una orizontala. Adica, ambele sunt considerate la fel de demne de afectiune, respect si intelegere.
Parintii ar trebui sa-si trateze copiii cu demnitate si sa nu aplice in cresterea lor ceva ce nu ar dori sa primeasca. Astfel, pedeapsa fizica este complet deplasata si orice corectare trebuie facuta cu constiinta, stiind ce se incearca sa invete prin ea si nu din pura inertie de a-si pierde calmul.
3. Practica empatia si ofera dragoste
Dragostea si empatia sunt bazele educatiei parentale respectuoase si ale modului de a raspunde in interactiunile cu cei mai dificili copii.
Nu este vorba doar de a le oferi afectiune fizica, cuvinte de incurajare si prezenta, ci si de a putea empatiza cu ei atunci cand devin dificile.
Daca un copil are o criza in mijlocul strazii, este firesc ca impulsul parintilor este sa fie furiosi, sa tipe sau sa tarasca copilul acasa. Totusi, acest stil de parenting ne incurajeaza sa ne oprim un moment pentru a intelege ce simte cel mic si sa ne intrebam ce asteapta de la noi si nu ce asteptam noi de la el.
4. Promoveaza autonomia
In sfarsit, parentingul respectuos are ca scop sa ghideze si sa sprijine copilul astfel incat acesta sa-si dezvolte intregul potential. Astfel, este esential promovarea autonomiei acestuia inca din primii ani, fie in participarea la luarea anumitor decizii, fie la realizarea anumitor actiuni de catre ei insisi.