Vine vara și, odată cu ea, și dorința noastră de a profita de orice moment de răsfăț – de la escapade în natură la alegeri mai puțin sănătoase precum mici degustări carbogazoase și dulci. Știm, nimănui nu îi plac cei care dau lecții, dar studiile arată că, ajunși la o vârstă înaintată, oamenii au două mari regrete – că nu au avut mai mult curaj în deciziile de viață și nu au avut mai multă grijă de dinții lor. În acest context, am discutat cu dr. Lupu, medic stomatolog, și i-am cerut câteva sfaturi despre cum să manageriem micile bucurii dulci ale verii ce vine.
“De câte ori bei suc carbogazos de atât de multe ori smalțul dinților tăi are de suferit. Cu atât mai mult dacă avem de-a face cu cei mici.” – ne povestește dr. Lupu, fondator Passionate Clinic, clinică dentară cu deschideri către inovație și soluții futuriste și focusată pe cultivarea unor relații înrădăcinate în pasiune pentru stomatologie și atitudine morală față de pacienți.
Dr. Lupu despre sucurile carbogazoase
“Sucul carbogazos conține mult zahăr, nu are beneficii nutriționale semnificative, iar consumul regulat cauzează obezitate. Chiar și după ce înghiți sucul, zahărul rămâne în urmă pe (și între) dinții tăi. Bacteriile din gură îl “simt” și încep să îl consume, producând acizi care, în timp, atacă smalțul dinților. Această eroziune îl poate face mai subțire și mai vulnerabil, cauzând carii, deoarece accelerează expunerea dentinei, stratul mediu sensibil al dintelui care acoperă pulpa. În plus, îndulcitorii din suc deși ar putea să nu fie menționați ca „zahăr” pe etichetă, pot deteriora dinții. De aceea, mi-aș dori ca pacienții mei să fie atenți la aceste detalii și să le pună în practică.” continuă stomatologul.
Dintre produsele care pot camufla zahăr, medicul amintește:
- siropul de porumb
- melasa
- dextrina
- mierea
- siropul de malț
- sucul de trestie
Dr. Lupu despre sucurile carbogazoase dietetice
“Renunțarea la sucurile bogate în calorii, cu zahăr, este, cu siguranță, o idee bună pentru sănătatea generală și pentru dinții. Optarea pentru băuturi fără zahăr sau cu conținut scăzut de zahăr poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta carii sau pete care nu, nu se ascund sub fațete (dacă ești din Iași, unde se află cabinetul doctorului Lupu, afli de aici totul despre fațete dentare în Iași). Cu toate acestea, trecerea la sucul dietetic nu este o soluție magică pentru că și acesta este foarte acid, conținând acid fosforic, acid citric sau acid tartaric. Carbonarea din aceste băuturi crește nivelul de acid, iar dinții tăi sunt la fel de expuși.”
Dr. Lupu despre consumul de suc cu paiul
Consumul de suc cu paiul poate ajuta la prevenirea petelor de pe dinți. Acest lucru se datorează faptului că paiul reduce contactul dintre dinți și suc. În aceeași măsură, limitând contactul dinților din față cu lichidul dulce, se diminuează riscul de dezvoltare a cariilor pe dinții din față, dar nu neapărat pe cei din spate. Dacă bei dintr-un pai și ții sucul în fundul gurii, zahărul și acizii pot deteriora dinții din spate.
Dr. Lupu despre cum să scazi șansele cariilor dentare din sifon
Redu cantitatea de suc pe care o bei
Cu cât bei mai puțin suc, cu atât dinții vor fi mai puțin expuși la zahăr și acid care duc la carii. Deci, dacă bei în fiecare zi, ar fi timpul să iei în calcul o schimbare. Poți opta pentru apă de la robinet, evita apa cu arome din comerț.
Nu sări peste periajul dentar
Una dintre cele mai bune modalități prin care poți preveni cariile dentare este să periezi cu atenție dinții de două ori pe zi, folosind o periuță cu peri moi și pastă de dinți cu fluor. Și da, trebuie să folosești ață în fiecare zi pentru a îndepărta resturile care sunt prinse în acele spații înguste dintre dinți.
Clătește gura cu apă după ce ai băut suc
Este în regulă dacă uneori savurezi o băutură rece ca gheață, dar la final, ia și o gură de apă, pentru a spăla zahărul și acidul înainte de a începe să atace smalțul dinților.
Nu rata ședințele de profilaxie – detartraj și periaj – profesionale
Un specialist poate detecta semnele de deteriorare a smalțului, poate găsi carii și le poate trata. Pentru cei care au dantură sănătoase, vizitele profilactice se fac de două ori pe an, însă frecvența trebuie adaptată la propriul istoric și starea de sănătate orală, ținând cont de factori precum un risc mai mare de parodontită sau gingivită.