In timpul perioadei hivernale, este esential sa avem mai mare grija la continutul farfuriei noastre. Acest lucru trebuie sa se faca cu un dublu scop- pentru a ne intari sistemul imunitar si pentru a ne proteja de frig in acelasi timp.
Pentru ca Da, anumite alimente sunt cele mai bune pentru a ne proteja de frig. Dar ce ar trebui sa mancam oare pentru a ne proteja de frig, atunci cand este foarte rece afara?
Specialistii in nutritie ne sfatuiesc sa avem o alimentatie mai echilibrata si mai adaptata pe timp de iarna pentru a rezista mai bine temperaturilor de afara. Ce trebuie sa avem deci in meniu atunci cand este frig afara?
Supe de carne, ciorbe cu legume, supe crema care ne incalzesc si ne permit sa ne bucuram de o multime de vitamine si de minerale. Poti miza pe legumele de sezon precum prazul, ceapa, dovleceii, morcovii sau cartofii. Poti adauga in supe si taieti vermicelli, taietei de orez, care contin glucide si care ne permit sa ne bucuram de o senzatie mai prelungita de satietate.
Trebuie sa se privilegieze si anumite preparate care contin alge, fructe de mare si pesti precum somonul. De ce? Penru ca sunt bogate in iod. Este un element chimic care este prezent in hormonii tiroidieni care pot regla temperatura interna. Un bun aport de iod este deci esential pentru ca tiroida sa poata sa isi continue rolul sau de termostat.
Se recomanda sa se mai consume si oleaginoase precum nucile, migdalele, arahidele sau castanele atunci cand este foarte frig. Sunt alimente bogate in acizi grasi esentiali, in omega 3 si in oligoelemente precum seleniul, care pot sustine munca tiroidei.
Alte alimente de favorizat atunci cand este rece afara- mirodeniile. Trebuie sa folosim deci in preparate curcuma, scortisoara sau ghimbirul. Sunt un aliat de pret pe timp de iarna deoarece au proprietati anti-inflamatorii si anti-virale deci creeaza mai multa activitate la noi in organism si favorizeaza circulatia sanguina ceea ce va produce un plus de caldura.
Orezul, pastele si cerealele integrale ne ajuta si ele sa luptam contra frigului deoarece pot produce energie in mod progresiv si deci si caldura.
Usturoiul si ardeiul ne pot proteja si ele de frig deoarece au nevoie de mai mult timp pentru digerare. Digerarea acestor alimente va crea caldura si va incalzi corpul. Ardeiul iute este si el cel care poate ridica progresiv temperatura corporala