Carbohidratii din dieta dvs. va furnizeaza energie si asigura structura multor molecule din celulele dumneavoastra. De asemenea, ele joaca un rol in mentinerea sanatatii tractului digestiv si chiar va pot ajuta sa reduceti sansele de a dezvolta anumite boli. Diferenta lor in functii depinde de daca sistemul gastro-intestinal poate digera carbohidratii in cauza. Carbohidratii nedigerabili sunt cei care va afecteaza sanatatea digestiva si riscul de boala.
Amidon rezistent
Amidonul rezistent consta din acelasi tip de molecule de amidon care pot suferi in mod normal digestie in intestin, dar raman in schimb rezistente la actiunea enzimelor digestive. Alimentele care contin amidon rezistent includ legume si cereale bogate in carbohidrati, cum ar fi cartofii sau pastele, care au fost lasate sa se raceasca dupa gatit. Amidonul de porumb crud, painea cu aluat si unele fructe necoapte furnizeaza, de asemenea, amidon rezistent dietei. Deoarece nu reactioneaza la enzimele digestive, acesti carbohidrati nu se descompun in zaharuri mai simple pentru absorbtie. Mai degraba, ei calatoresc in intestinul gros nedigerat, unde imita efectele fibrelor dietetice.
Fibra solubila
Gingiile, pectinele si mucilagiile gasite in orz, ovaz, fasole si fructe nu sunt digerabile de tractul gastro-intestinal, deoarece va lipsesc enzimele necesare pentru a le descompune. Aceste fibre solubile capata o consistenta gumioasa atunci cand atrag apa in timp ce trec prin intestin si, in timp ce fac acest lucru, incetinesc transportul alimentelor prin intestin.
Aceasta viteza redusa ajuta la reglarea vitezei in care fluxul sanguin absoarbe substante nutritive precum glucoza si colesterolul, ceea ce va poate ajuta sa reduceti probabilitatea de a dezvolta diabet zaharat si boli de inima sau va poate ajuta sa gestionati aceste probleme de sanatate daca le aveti deja. Fibrele solubile pe care le consumati in fiecare zi ar trebui sa fie echilibrate cu fibre insolubile din dieta dvs. pentru a maximiza beneficiile pentru sanatate ale ambelor.
Fibre insolubile
Similar fibrei solubile, corpul dumneavoastra nu produce enzimele necesare pentru a digera fibrele insolubile. Acesti carbohidrati – din hemiceluloza, celuloza si lignina din cerealele integrale si legume – adauga o cantitate mare alimentelor care trec prin intestin si stimuleaza trecerea deseurilor din intestinul gros.
In acest fel, fibrele insolubile ajuta la reglarea miscarilor intestinale si pot reduce cazurile de constipatie si hemoroizi. In plus, miscarea mai rapida a deseurilor din intestin poate reduce sansele de boli digestive, cum ar fi cancerul de colon. Volumul crescut asociat cu fibrele insolubile va poate ajuta, de asemenea, sa va simtiti multumiti si plini de alimentele pe care le consumati, ceea ce va poate ajuta sa preveniti supraalimentarea si cresterea in greutate.
Zaharuri
Unii dintre carbohidratii pe care ii mancati sunt nedigerabili de enzimele pe care le produceti, dar pot fi digerati de bacterii care traiesc in mod natural in intestin. In cazul intolerantei la lactoza, de exemplu, corpul dumneavoastra produce enzime insuficiente pentru a descompune acest zahar din lapte si poate trece nedigerat in intestinul gros.
Alte zaharuri, cum ar fi rafinoza din varza si broccoli, sau sorbitolul din mere si pere, pot trece prin intestin nedigerate. Cand bacteriile digera aceste zaharuri, ele pot produce gaze care provoaca suferinta abdominala usoara pana la severa. Reducerea sau eliminarea acestor alimente din dieta dvs. poate fi singura modalitate de a evita problemele intestinale daca consumarea acestora va provoaca probleme.