Una dintre cele mai bune teorii despre motivul pentru care alergiile (sezoniere sau nu) și problemele sistemului imunitar nu ies de pe lista celor mai frecvente probleme de sănătate, dă vina pe obsesia modernă a oamenilor de a menține condițiile sterile, ceea ce împiedică sistemul imunitar să se dezvolte corect.
Când în sfârșit întâlnești un potențial alergen (și se va întâmpla mai devreme sau mai târziu), sistemul imunitar reacționează și exagerează. Aceasta se numește ipoteza igienică. Sistemul imunitar nu este pregătit pentru asta. Dacă ești îngrijorat de noile alergii, doar stai în preajma oamenilor și a animalelor de companie, permite-ți să te murdărești din când în când și petrece cât mai mult timp afară. Celulele neexperimentate ale sistemului imunitar nu pot recunoaște inamicul, așa că vor fi hiperactive și vor încerca să scape de orice apare. Prin urmare, este bine să te îmbolnăvești din când în când – și ar trebui să te bucuri de asta!
Ce sunt alergiile sezoniere?
Alergiile sezoniere sunt rezultatul expunerii corpului la alergeni din aer, cum ar fi polenul, care pot apărea în anumite perioade ale anului. Polenul și alți alergeni declanșează eliberarea histaminei și a altor compuși care pot provoca toate simptomele comune ale alergiilor – curgerea nasului, iritația ochilor sau strănutul. Practic, ceea ce experimentezi este un răspuns supraimunitar.
Alergiile sezoniere sunt o problemă tipică care durează de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei, dar de fapt, în funcție de locul în care locuiești, pot apărea pe tot parcursul anului (alergii pe tot parcursul anului).
Simptomele unei răceli, gripă, sinuzită și chiar pneumonie pot coincide cu simptomele alergiilor, așa că înainte de a începe să iei ceva, ai nevoie de un diagnostic precis. Probabil te-ai întrebat dacă ai de-a face cu o răceală sau cu o alergie. Prevenirea simptomelor alergice este importantă deoarece pentru mulți oameni sunt foarte împovărătoare și chiar epuizante, iar necesitatea de a le îndura în fiecare zi lasă amprenta atât asupra sănătății fizice, cât și asupra psihicului. Există multe medicamente și suplimente alimentare dovedite și eficiente pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, dar există și multe obiceiuri simple pe care le poți include în stilul tău de viață pentru a te ajuta să lupți împotriva alergiilor.
Sfaturi eficiente pentru combaterea alergiilor
O inimă sănătoasă este benefică pentru sistemul imunitar. Nu este vorba despre faptul că, dacă poți reduce riscul de boli cardiovasculare, riscul de alergii va scădea cu siguranță. Cu toate acestea, se crede că poate ajuta la menținerea nivelului general de inflamație la un nivel scăzut până la moderat, ceea ce din nou poate fi benefic pentru alergii. Prin urmare, un supliment alergii care poate stimula sistemul imunitar joacă un rol cheie.
Alcoolul poate activa receptorii de histamină și, în unele cazuri, conține compuși similari acestuia care pot agrava semnificativ simptomele alergiei sezoniere moderate. Data viitoare când dai vina pe un nivel ridicat de polen pentru alergia ta, merită să te gândești cât de mult ai băut recent și ce fel de alcool a fost (berea și vinul pot fi alergice). Limitând, eliminând sau măcar schimbând alegerile, poți scăpa de simptomele care îți transformă zilele într-un coșmar.
Este important, de asemenea, să scapi de covoarele din casă sau să le speli în mod regulat. Nu uita să acoperi saltelele și pernele cu lenjerie de pat antialergică. În plus, aspiră regulat cu un dispozitiv care a obținut rezultate bune la testele independente.