Pentru constructiile cu etaj sau cu etaje scarile interioare sunt absolut necesare. Insa in acelasi timp vorbim si despre un element foarte important pentru design-ul locuintei. Exista diferite modele de astfel de scari in functie de forma lor, modelul acestora si in functie de materialele de constructie din care sunt realizate. Tocmai din acest motiv este important sa intelegi cum sunt construite scarile interioare si care este modelul potrivit pentru design-ul perfect pentru locuinta ta.
Tipuri de scari interioare
In functie de materialele din care sunt realizate si in functie de forma lor, scarile interioare sunt de mai multe tipuri. Varianta de scari interioare lemn reprezinta acele scari realizate complet sau partial din lemn si pot fi incadrate in diferite stiluri arhitecturale sau moduri de amenajari interioare. Alegerea scarilor din lemn poate sa tina cont de nuanta mobilierului sau a parchetului, dar se poate opta si pentru o nuanta pentru a accentua scara.
Scarile din beton sau din piatra naturala sunt foarte rezistente si durabile, insa necesita mai mult timp pentru constructie. Scarile din beton pot fi acoperite pe partea superioara a treptelor cu diferite materiale, inclusiv cu lemn. In privinta costurilor, scarile din piatra naturala au costuri mai ridicate.
Varianta scarilor interioare din fier sau metal poate fi o alta optiune. Aici vorbim despre scari foarte durabile si potrivite mai ales pentru spatiile cu design industrial sau minimalist. Pe de alta parte, scarile din fier sau din metal nu sunt neaparat la fel de confortabile precum varianta de scari interioare din lemn. Avem inclusiv varianta scarilor din inox sau din otel, acestea fiind potrivite pentru spatiile amenajate in stil minimalist si modern.
Scari interioare in functie de forma lor
Dincolo de diversitatea materialelor care pot fi folosite pentru realizarea scarilor interioare, exista diferite forme pentru acest element functional si de design. Avem scari drepte cu o singura rampa, acestea putand fi optiunea ideala pentru holuri si spatii inguste. Varianta scarilor cu doua rampe la unghi de 90 de grade reprezinta alegerea optima pentru etajele mai inalte sau daca se doreste obtinerea unei inclinatii mai reduse.
Scarile cu mai multe rampe sunt varianta optima pentru acele imobile ofertante din prisma spatiului si atunci cand se doreste ca scara respectiva sa aiba mai multe destinatii. Exista inclusiv scari interioare lemn cu 2 sau 3 rampe in forma de U. Acestea din urma sunt utilizate pentru acele treceri inguste dintre etaje.
Scarile curbate pot aduce un design elegant in orice locuinta, in vreme ce scarile circulare ocupa foarte putin spatiu prin dispunerea lor aproape verticala. Merita amintita si varianta scarilor interioare in forma de spirala, care poate aduce un plus estetic semnificativ in amenajarile interioare.
Toate aceste forme pentru scarile interioare pot fi obtinute atat prin prelucrarea lemnului, cat si prin prelucrearea altor materiale.Daca iti doresti ca in cel mai scurt timp sa beneficiezi de scara interioara si sa aduci un plus de eleganta in casa ta, atunci merita sa iti indrepti atentia inspre varianta de scari i