Termopanele au devenit cele mai cautate si populare modele de ferestre. Acestea sunt folosite atat in cadrul constructiilor civile, cat si pentru constructiile industriale. Termopanele sunt de fapt ferestrele care la nivelul geamurilor au doua sau trei straturi de sticla, intre acestea fiind un strat de aer uscat pentru a asigura o izolare termica ridicata.
Profilele sunt realizate fie din PVC sau aluminiu si toate acestea sunt completate cu piese de feronerie care asigura functionarea balamalelor si a ferestrei. In momentul in care trebuie sa alegi termopane pentru locuinta ta, este important sa ai in vedere anumite criterii.
Tipurile de tamplarie pentru termopane
Un prim criteriu trebuie sa fie materialele folosite pentru profile. Aici poti alege tamplarie din PVC sau tamplarie din aluminiu. Fiecare dintre acestea au anumite avantaje. Exista brand-uri diferite pentru fiecare dintre aceste tipuri de termopane. In categoria tamplariei de PVC poti alege produse de la Veka sau modele de tamplarie Salamander. In cadrul tamplariei de aluminiu poti opta pentru tamplarie Aluprof spre exemplu. Profilele din PVC nu ruginesc, ofera izolare eficienta si sunt foarte durabile.
Categoria de profil pentru termopane
Al doilea criteriu dupa materialul profilelor de termopan il reprezinta categoria si caracteristicile profilului sistemului de termopane. Aici vorbim despre elemente precum adancimea profilelor, numarul de garnituri al termopanelor de la nivelul tocului ferestrei, numarul de camere al profilelor, dar si existenta de armaturi din otel pentru consolidarea profilelor in interior. Toate aceste detalii influenteaza calitatea termopanelor.
Tipul de sticla si numarul de foi de sticla
Un al treilea criteriu in momentul in care cumperi termopane trebuie sa fie tipul de sticla si numarul de foi de sticla. Exista diferite tipuri de sticla folosite pentru ferestrele de termopan. Printre acestea regasim sticla float, sticla Low-E, sticla cu control solar, sticla laminata sau sticla ornamentala. In acelasi timp vei putea opta pentru ferestre avand 2 straturi de foi de sticla sau 3 straturi de foi de sticla. Numarul straturilor de foi de sticla influenteaza gradul de izolare, dar si eficienta energetica a termopanelor. Inclusiv tipul de gaz dintre foile de sticla este un detaliu foarte important.
Piesele de feronerie pentru termopane
Ajungem la un alt criteriu esential in alegerea celor mai bune termopane, si anume piesele de feronerie. In acest caz vorbim despre sistemele de inchidere, respectiv deschidere, a ferestrelor, manerele de siguranta, balamale, piesele pentru microventilatie sau sistemele culisante. Fiecare producator are propriile elemente de feronerie, iar daca vrei sa optezi pentru calitate, poti sa ai in vedere modelele de tamplarie Salamander.
Clasa de calitate si certificarile de la institutiile specializate
In cele din urma putem aminti un alt criteriu, si anume clasa de calitate a termopanelor, respectiv certificarile de la institutiile specializate pentru termopane. Clasa A de calitate conform normelor europene indica faptul ca vei putea beneficia de termopane foarte eficiente din punct de vedere al izolarii termice. In acelasi timp, certificarile care indica faptul ca termopanele care vrei sa le cumperi au fost testate confirma ca vei face o alegere inspirata din perspectiva calitatii.