În ochii multora, laptele de măgăriță poate părea un subiect nou când vine vorba de alimentație. Dar, în realitate, el există pe piață și se consumă încă din cele mai vechi timpuri.
A revenit însă în lumina reflectoarelor, mai ales în unele părți ale Europei, pentru că specialiștii și oamenii de știință au reușit să obțină mai multe dovezi concrete ale beneficiilor sale pentru sănătate. Astfel, recent, el a atras o mulțime de curioși dornici să se aventureze în descoperirea unor superalimente noi, dar și gusturi deosebite.
Istoria și utilizările laptelui de măgăriță
Măgarii aparțin familiei Ecvidee, care include caii și zebre. Diferite rase de măgari domestici trăiesc în întreaga lume și, la fel ca multe alte mamifere, măgărițele, au fost crescute și pentru laptele lor încă din Antichitate.
Laptele de măgăriță are o istorie lungă și o serie largă de aplicații medicinale și cosmetice. Hipocrate a folosit laptele de măgăriță ca tratament pentru artrită, tuse și răni. De asemenea, se spune despre Cleopatra că își păstra pielea moale și netedă cu băi de lapte de măgăriță.
Laptele de măgăriță are proprietăți antimicrobiene și este folosit ca tratament medicinal popular împotriva infecțiilor, inclusiv tusei convulsive, precum și pentru a păstra virușii la distanță, mai ales în anumite părți din Africa și India.
În comparație cu laptele pe care ni-l oferă alte mamifere pe care le creștem pe lângă casă, cum ar fi vacile, caprele, oile și bivolii, laptele de măgăriță seamănă cel mai mult cu laptele matern. Din acest motiv, el se folosea frecvent în secolul al XIX-lea pentru a hrăni copiii orfani.
Creșterea măgărițelor pentru lapte, a devenit o practică din ce în ce mai populară. Cu toate acestea, cele mai multe ferme sunt mici, cu doar 5-30 capete de muls. Fiecare măgăriță produce doar aproximativ 4 căni (1 litru) de lapte pe zi. Astfel, laptele este oarecum greu de obținut și considerat de aceea un aliment rar și valoros.
Laptele de măgăriță crud este vândut de obicei la fermele de măgărițe. Există în comerț și lapte de măgăriță pasteurizat sau formule de lapte pe bază de lapte de măgăriță pentru sugari, dar niciun astfel de produs nu se compară cu laptele de măgăriță crud.
Laptele de măgăriță liofilizat este folosit și ca ingrediente într-unele batoane de ciocolată importate din Europa. În Italia, unde este deosebit de popular, laptele de măgăriță se folosește frecvent ca tratament tradițional.
Valoarea nutrițională a laptelui de măgăriță
Din punct de vedere nutrițional, laptele de măgăriță este foarte asemănător cu laptele matern și cu cel de vacă. El oferă organismului o gamă largă de vitamine și minerale, precum și proteine.
Pe de altă parte, el are mai puține grăsimi decât laptele de vacă și mai multă vitamina D decât alte tipuri de lapte. Majoritatea caloriilor din laptele de măgăriță provin din carbohidrați, prezenți în laptele de măgăriță sub formă de lactoză.
Se poate înțelege și din această comparație simplă a laptelui de măgăriță cu laptele de vacă și laptele matern de ce este considerat laptele de măgăriță un superaliment. Valoarea sa nutritivă este aproape identică cu cea a laptelui matern și din acest motiv el poate fi consumat cu plăcere și ușurință chiar și de către sugari și copii.
Dacă te întrebi cât lapte de măgăriță se bea pe zi, să știi că specialiștii recomandă o cantitate de aproximativ 200-250 ml pe zi (o cană), pe o perioadă de minim o lună, în câte două cure pe an. Pe lângă o plăcere deosebită, această cantitate de lapte îți poate oferi un boost de energie și multiple alte beneficii pentru sănătatea întregului organism.