Te-ai gandit vreodata cum se raporteaza dieta oamenilor din antichitate cu dietele moderne, mai ales avand in vedere varietatea deseori excesiva a celor moderne? Desigur, parerile sunt impartite – unii ar spune ca dieta antica, mai simpla, este mai sanatoasa, pe cand altii sunt de parere ca diversitatea dietei moderne este cu mult mai importanta si esentiala sanatatii, starii de bine, dar mai ales mentinerii unei greutati optime.
Iata o comparatie dintre dieta antica si cea moderna, comparatie care scoate la iveala diferente semnificative in ceea ce priveste sanatatea si managementul greutatii corporale.
Dieta antică – caracteristici principale
Dieta omului antic se baza in principal pe cereale integrale, legume, fructe, ulei de masline, precum si cantitati moderate de carne si peste. De exemplu, in Egiptul antic, oamenii consumau cu precadere orz, grau, linte, mazare, varza si struguri, pestele fiind accesibil chiar si persoanelor mai sarace.
Desigur, principala caracteristica a dietei antice era coeficientul minim de procesare. Dieta oamenilor din antichitate implica consumarea alimentelor in forma lor naturala, cu procesara minima, in timp ce conservarea pe termen lung era bazata pe metode naturale. Totodata, selectia de condimente era una simpla si eficienta – sare, piper si chimen.
Dieta modernă– caracteristici principale
Din pacate, un element central in dieta moderna il reprezinta alimentele puternic procesate. Acestor alimenta se alatura cantitati mari de zahar, grasimi saturate, portii exagerate, precum si diversi aditivi alimentari utilizati fie pentru a oferi un gust aparte preparatelor, fie pentru a extinde termenul de valabilitate al acestora.
Evident, lumea moderna este caracterizata de varietate/diversitate. Exista foarte multe diete la care poti apela, printre care si dieta sanatoase si eficiente cand vine vorba de slabit. Totusi, majoritatea oamenilor moderni nu au o dieta sanatoasa.
Dieta antică – beneficii pentru sănătate
Urmarea dietelor traditionale, comparate deseori cu cele din lumea antichitatii, reduce riscul de dezvoltare a unor afectiuni destul de serioase, precum hipertensiunea arteriala, diverse boli cardiovasculare, precum si ateroscleroza.
Dieta antica este una benefica in principal datorita diversitatii nutritionale (diferita de diversitatea dietei moderne), consumului redus de alimente procesate, dar mai ales stilului de viata activ.
In lumea moderna, principii ale dietei antice pot fi regasite in dieta mediteraneeana, dieta paleo, dietele bazate pe alimente integrale, dar si in diete specializate precum NUPO. Acestea pun accentul pe aportul corespunzator de nutrienti, fibre si proteine, precum si pe activitatea fizica zilnica si controlul portiilor, printre altele.
De ce este dieta antică considerată mai sănătoasă și eficientă pentru gestionarea greutății?
Cateva elemente contribuie la sanatate, dar mai ales la gestionarea greutatii privind dieta antica, si anume consumul de alimente integrale, absenta alimentelor procesate, portiilor moderate, stilul de viata activ si diversitatii nutritionale.
In ziua de astazi, se pune problema unei diversitati alimentare, dar unei limite din punct de vedere nutritional. Ai la dispozitie o gama foarte variata de ingrediente, preparate si alimente, dar problema de baza este faptul ca acestea nu garanteaza necesarul zilnic de nutrienti, vitamine si minerale.
Desi dieta moderna ofera mai multa varietate si accesibilitate, abundenta de alimente procesate si stilul de viata sedentar contribuie la probleme de sanatate si greutate. NUPO doreste sa schimbe o mare parte din aceste lucruri, oferind oamenilor o solutie directa de imbunatatire a stilului de viata, de pierdere in greutate, dar si de gestionare a unor afectiuni raspandite (hipertensiunea arteriala, diabetul de tip 2).