Armura
Tesutul este termenul tehnic pentru a defini modul in care firele de urzeala si batatura ale unei tesaturi sunt impletite. Tesutul defineste ce tip de tesatura va fi obtinut din acea tesatura.
Exista trei tesaturi textile de baza: panza, sarma si satin.
Tesatura simpla este cea mai simpla, cu firele de batatura alternand cu cele de urzeala; prin urmare, partile corecte si cele gresite sunt aceleasi. Exista multe variatii, deoarece exista multe combinatii posibile de culoare / dimensiune / tip de fir si extinderea numarului de fire de urzeala si batatura care sunt tesute impreuna.
Tesatura twill, in engleza Twill, are un model diagonal, deoarece impletirea urzeala si batatura nu este facuta dintr-un numar par de fire. Aceasta este tesatura de denim, tesaturi de hering, piele de piept, precum si tartan si tweed. Aceasta tesatura confera tesaturii o moliciune si o adaptabilitate tipice la deformare.
Tesatura satinata, pe de alta parte, are puncte de legare rare si distribuite pe scara larga, astfel incat tesatura are un aspect uniform, stralucitor pe fata dominanta in urzeala si opac pe fata dominanta in batatura. Este tesatura tipica a matasii, dar si a fibrelor artificiale precum raionul si viscoza. Tesaturile pot fi din ce in ce mai complexe pana la anumite tipuri de tesut, cum ar fi Jacquard.
Brocart
Este o tesatura texturata, a carei caracteristica principala este designul ridicat pe partea dreapta, care se obtine prin adaugarea altor texturi deasupra fundului, de care, prin urmare, se desprind clar. Denumirea de „brocart” deriva din aceasta caracteristica: adjectivul ,,brocco” insemna, de fapt, „decorat cu varfuri, cu inele de fir in relief”.
In mod traditional in matase, brocartele pot fi facute si cu alte fire. Diferenta cu damascul poate fi vazuta uitandu-se la reversul tesaturii: pe reversul brocartului puteti vedea firele designului numai in corespondenta cu motivul ornamental, deoarece batatura brocartului nu merge de la margine la bordura, dar se limiteaza la design.
Incepand cu secolul al XIX-lea, productia sa a inceput sa fie realizata cu razboaie de tesut Jaquard, reducand mult timpii si costurile de executie.
Boucle
Tesatura boucle este o tesatura din lana caracterizata printr-o suprafata cu „ochiuri” mici de dimensiuni variabile. Numele „boucle” deriva din „inelul” francez. Tesatura are un aspect neregulat si se caracterizeaza prin noduri mici / ochiuri care dau efectul unei suprafete tridimensionale granuloase care poate fi simpla sau modelata.
Damasc
Damascul este o tesatura usoara, matasoasa, realizata pe razboaie jacquard cu fire de aceeasi culoare in urzeala si batatura, dar cu rasuciri si greutati diferite. Rezultatul este un efect de clarobscur cu desene lucioase pe un fundal opac sau invers si este intotdeauna reversibil. Damascul simplu are o tesatura satinata, dar poate avea si constructii mai complexe, cu tesaturi combinate.
De origine chineza, a avut apoi o mare dezvoltare in orasul Damasc, de la care si-a luat numele si care a devenit un producator si exportator important in secolul al XII-lea.
Damascul este mai plat si mai fin decat brocartul, care este o evolutie mai elaborata. Puteti vedea diferenta uitandu-va la reversul tesaturilor: decorul din damasc trece de la bordura la bordura, in timp ce cel al brocartului se gaseste numai in corespondenta cu designul.
Incepand cu secolul al XIX-lea, productia de damasc a inceput sa fie realizata si cu razboaie de tesatura Jacquard, reducand timpii si costurile de executie.
Umbrela
Este numele in engleza al „tabloului Vichy”. Originar din Malaezia, a fost initial o tesatura cu dungi, dar in secolul al XVII-lea a fost importata in Europa, iar in Manchester, Anglia, productia a inceput in versiune in carouri. Cu tesatura simpla, vichingul este vopsit in fire, adica firele utilizate sunt deja colorate si tesute in asa fel incat sa formeze patratele.
Nu exista nici o parte corecta si gresita a tesaturii, deoarece designul este prezent pe ambele parti.
Herringbone
Termenul „heringbone” inseamna „herringbone”, in italiana numit si „herringbone” de la denumirea tesaturii „herringbone”, care este o varianta a tesaturii de sarma (tesatura cu dungi diagonale). Caracterizata printr-un model tipic in forma de V, aminteste coloana vertebrala a heringului.
Lampas
Tesaturi texturate precum damasc si brocart. Este compus din doua urzeli si mai multe bataturi, necesare pentru crearea designului. Din nou, puteti vedea cu usurinta diferenta, uitandu-va la tesatura din revers, unde exista o suprapunere densa de fire colorate care se desfasoara de-a lungul intregii inaltimi a tesaturii.
Atingerea este esentiala atunci cand vine vorba de tesaturi! Atat de mult incat „Mana” este prin extensie un termen tehnic care este folosit pentru a indica moliciunea, moliciunea si volumul unei tesaturi, evaluate prin atingere.
Ajuta la descrierea caracteristicilor firului, cum ar fi tipul de material utilizat si prelucrarea acestuia, dar si tesatura, structura creata de tesatura si finisare, adica tratamentul de finisare.
Matelasse
Cunoscuta si sub denumirea de ,,tesatura ciocanita”, matelasse este o tesatura caracterizata printr-o suprafata de relief data de o captuseala usoara. Razorul de jacquard este folosit pentru realizarea acestui tip de tesatura.
Imprimari coordonate
Combinatie de diferite tesaturi (cum ar fi catifea si organza) sau intre tapet si tesatura, cu acelasi motiv. O alegere de decor hiper decorativ si cu aspect complet, care sarbatoreste uniformitatea jucandu-se cu redarea modelului pe diferite materiale.
Tesatura texturata
Este o tesatura decorata cu desene mai mult sau mai putin complexe obtinute din impletirea firelor si nu cu imprimarea. Tesaturile tricotate cu masini, cum ar fi damascurile, brocartele si jacquardele, sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de ,,actionate”.
Tesaturi unite
Termenul „simplu” se refera la tesaturi de culoare simpla, fara modele. A distinge tesaturile de culoare simpla nu este doar culoarea, ci unele caracteristici care le fac foarte diferite unele de altele, chiar si stilistic: textura (care depinde de tesatura), greutatea, mana (moale sau mai sustinuta), finisare (lucioasa sau mata).
In general, tesaturile stralucitoare si usoare, cu texturi mai uniforme si o mana mai sustinuta, sunt mai potrivite pentru interioare cu un stil
contemporan, in timp ce texturile simple, cu texturi de mana mai corpolente, opace si moi, se imprumuta camerelor de toaleta in stil mediteranean sau clasic.
Tesaturile simple sunt adesea folosite ca punct de plecare pe care sa construiasca intreaga paleta, in nuanta sau contrast.