Alegerea tesaturilor pentru o casa este fundamentala, este ca si cum ai alege cum sa ,,imbraci” casa ta.
Prin ,,tesaturi de mobilier” intelegem tot ceea ce completeaza si imbogateste interiorul: perdele, invelitoare pentru canapele si fotolii, tapiterie, covoare, paturi, perne, tablii de pat, invelitoare pentru scaune …
,,Mobilarea nu inseamna realizarea de seturi, nu inseamna realizarea de imagini frumoase pentru reviste; mai degraba creeaza o calitate a vietii, o frumusete care hraneste sufletul. ” Albert Hadley
Tesaturile joaca un rol fundamental in decorarea unui interior si aduc in casa o componenta fundamentala pentru confort: moliciunea, punand sub semnul intrebarii un simt foarte important, pe langa vedere – care, dupa cum stim bine, ochiul isi doreste intotdeauna rolul sau. – simtul tactil.
In momentul istoric pe care il traim, pandemia ne indeparteaza, ne tine la distanta, ne conduce la ,,sa nu atingem”, sa traim o mare parte a vietii noastre printr-un ecran de computer. In siguranta caselor noastre, necesitatea unei noi conexiuni cu realitatea devine importanta.
Din acest motiv, atingerea devine esentiala pentru a ne reconecta cu ceea ce ne inconjoara, poate dupa ce am petrecut o zi ,,on-line”. Este sentimentul ca majoritatea trebuie stimulate pentru a recrea acea conexiune reala de care avem atat de multa nevoie. De aici rezulta marea revenire a suprafetelor materiale, a padurilor naturale, a interioarelor primitoare si, desigur, o utilizare excelenta a tesaturilor!
Importanta tesaturilor de mobilier este de asa natura incat sunt o componenta a designului unui interior. Incercati sa priviti in jur, nu exista niciun loc in casa care sa nu gazduiasca o componenta textila, fie ea mica sau mare. Vorbesc despre perne, canapele, fotolii, scaune tapitate, covoare, pufuri, paturi, aruncari, tapete, paturi, perdele …
Acesta este motivul pentru care merita sa fie o parte atenta a designului interior, pentru a oferi alegerii pieselor individuale o respiratie unitara, cu un design care sa ia in considerare diferitii factori si componente. Acest lucru este adevarat, indiferent daca sunteti adepti fideli ai experimentatorilor monocromatici sau curajosi ai stilului eclectic. Alegerea paletelor neutre, a imprimeurilor coordonate (adica a tesaturilor coordonate cu tapetele) sau a mix & match perfect echilibrate, depinde de sensibilitate si gust personal.
Fiecare stil necesita un anumit tip de mobilier, precum si tesaturi.
Pe de alta parte, reinnoirea tesaturilor de mobilier va permite sa schimbati complet aspectul unei case.
Avand in vedere importanta pe care o joaca tesaturile intr-o casa, m-am gandit sa creez un fel de ghid, un mega manual care spune si explica termenii de stiut pentru a alege cele mai bune textile pentru casa.
Pentru a face acest lucru, am solicitat ajutor echipei de profesionisti (toti de sex feminin!) Of Fabrics & Co., un distribuitor italian de tesaturi de mobilier si tapete cu tendinta pentru modele si coordonate de inspiratie britanica. V-am spus deja despre ele aici, pentru a va face o idee despre modul in care aceste tesaturi in sine sunt mici capodopere!
Tesaturi & Co. este distribuitorul exclusiv pentru Italia de materiale textile, imagini de fundal engleze, dar asta nu inseamna ca vorbim doar despre stilul ,,britanic” intr-adevar! Pe site-ul lor web veti gasi ghiduri frumoase catre ,,Stilul Chic Mediteranean”, realizat din fibre naturale, lenjerie usoara si culorile marii si pamantului, catre ,,Stilul eclectic”, cu o combinatie de modele, tesaturi si accesorii si evident si ,,stilului englezesc” „Dedicat interioarelor clasice cu o eleganta informala si primitoare.
I-am pus sa explice tot ce trebuie stiut despre tesaturile de interior, diferentele dintre tesaturi, caracteristicile de luat in considerare la alegere, calitatile tehnice si termenii principali.
Diferite tipuri de tesaturi:
Cu siguranta, primele intrebari de pus atunci cand alegeti tesaturile de mobilier sunt:
Ce stil vreau sa dau casei mele?
Ce folos ar trebui sa aiba tesatura? Trebuie sa tapitez o canapea / fotoliu? Trebuie sa devina cort?
Raspunsul la aceasta intrebare implica cu siguranta o latura importanta a tesaturii, care depaseste estetica: functionalitatea si aspectele tehnice ale diferitelor materiale textile.
La fel ca in cazul imbracamintei, exista multe tipuri diferite de tesaturi pentru mobilier, nu toate potrivite pentru aceleasi scopuri.
Pentru a intelege daca o tesatura este potrivita sau nu pentru a fi folosita de exemplu pentru a acoperi tapiteria – cum ar fi canapele, fotolii si scaune – trebuie sa va uitati la ,,greutatea”, adica la grosimea tesaturii care trebuie sa fie consistenta si sa aiba rezistenta la uzura. Exista teste specifice pentru evaluarea diferitelor proprietati, cum ar fi ,,Testul Martindale”, un test care defineste in special rezistenta la rupere, pilling (aparitia ,,punctelor” enervante), schimbarile de culoare si pierderea in greutate a tesaturii. Pe baza rezultatului, tesatura va fi evaluata cu numarul de cicluri, numite ,,ture”. O tesatura buna de tapiterie trebuie sa aiba cel putin 15.000 / 25.000 de rotatii.
Test Martindale: semnificatia ,,intoarcerilor” tesaturilor
Sub 10.000 rpm: potrivit pentru uz decorativ (perdele, perne, paturi, accesorii), nu pentru tapiterie sau scaune.
10.000 – 15.000 de rotatii: de asemenea, ok pentru tapiterie sau scaune, dar numai pentru uz ocazional / decorativ.
15.000 – 25.000 rotatii: potrivit pentru uz casnic general, ok pentru tapiterie / scaune pentru uz zilnic, dar de evitat pe tapiterii care supun materialul stres intens (de exemplu, scaune inclinate)
25.000 – 30.000: potrivit pentru uz casnic intensiv, ok pentru tapiterie / scaune pentru utilizare zilnica, inclusiv tapiterie care supun materialul la stres intens (de exemplu, reclinabile) – potrivit si pentru utilizare non-intensiva in spatii comerciale.
Peste 30.000 de rotatii: potrivit pentru tapiterie / scaune destinate oricarui tip de utilizare, inclusiv spatii comerciale unde se asteapta o utilizare intensiva.
Simboluri si etichete pe tesaturi
Pe etichetele tesaturilor exista simboluri care definesc un fel de carte de identitate, acestea indica compozitia, daca o tesatura este recomandata pentru perdele, tapiterie, rezistenta si tipul de spalare recomandat.
In general, se poate spune ca orice tesatura poate fi folosita in orice scop, chiar avand in vedere utilizarea care va fi facuta din ea (exista mobilier decorativ, pe care nimeni nu il va folosi vreodata, ganditi-va la mobilier si seturi).
Fara a uita ca o tesatura mai delicata poate fi folosita si pe tapiterie sub forma de perne decorative.
Tesaturile care au o „greutate” mai mica sunt foarte des utilizate pentru perdele.
In schimb, regula nu se aplica: de fapt, daca nu toate tesaturile sunt potrivite pentru tapiterie, toate tesaturile potrivite pentru tapiterie pot fi folosite si pentru perdele.
Patru familii numeroase pentru cele mai potrivite tesaturi pentru tapiterie:
Jacquard
Jacquard este un tip de tesut de tesut care va permite sa creati modele mai mult sau mai putin complexe direct in tesatura tesaturii, fara a fi desenat sau imprimat. Inventat de Joseph-Marie Jacquard in Franta la inceputul anilor 1800, a fost o introducere revolutionara. In comparatie cu razboaiele existente, razboiul Jacquard a folosit un mecanism special de carton perforat in care s-a imprimat designul (ca si cartile primilor calculatori, stramosi ai computerelor noastre moderne). Pentru industria textila, a fost o inventie revolutionara, deoarece a facut posibila crearea de modele complexe si repetabile de-a lungul timpului, cu timpi mult mai rapizi si utilizarea doar a unuia sau a doua persoane, accelerand astfel foarte mult tesutul si standardizarea acestuia.
Razboaiele Jacquard au devenit acum masini automate combinate cu computere care utilizeaza programe pentru proiectarea digitala.
De-a lungul timpului, „Jacquard” a devenit si prin extensie denumirea tesaturilor produse cu aceste razboaie.
Tiparit
Tesaturile tiparite sunt decorate cu desene nu realizate cu tesut, ci cu procesul de imprimare. Imprimarea este acum aproape exclusiv digitala, dar exista inca texturi care se imprima cu metoda traditionala „bloc”.
Exista si astazi tesaturi pretioase imprimate in care sablonul pentru tiparirea traditionala este gravat manual creand motive bogate in detalii precum cele realizate de Andrew Davidson, ilustrator si gravor care lucreaza si astazi cu metode traditionale si, de asemenea, renumit pentru numeroasele stampile realizate pentru Marea Britanie, precum colectia Royal Oak a lui Lewis & Wood.
Brodat
Sunt tesaturile decorate cu broderii.
In mobilier, tesaturile brodate sunt folosite pentru perdele, cuverturi de pat, dar si pentru tapiterie ornamentala.
Catifea
Catifelele sunt numite in general toate tesaturile duble care au o suprafata de gramada densa perpendicular pe tesatura, de lungime si tip variabil. Chiar numele ,,catifea” deriva din latinescul vellus, fleece, pentru a indica acoperirea caracteristica care aminteste parul. Intotdeauna printre tesaturile ,,nobile”, creatia sa dateaza din secolul al XIII-lea.
Cu toate acestea, cei cu tesatura simpla trebuie considerati ca niste catifele false, a caror gramada catifelata provine din operatiuni mecanice precum umplerea, ridicarea, forfecarea, perierea care au scopul de a ridica si compacta puful tesaturii creand un ,,efect de catifea” fals. , precum se intampla cu velur (tesatura cu o suprafata ,,paroasa” care aminteste de catifea) si piele de moles.
Catifelele reale sunt tesaturi compuse dintr-o tesatura de baza si fire de urzeala suplimentare, care sunt apoi taiate pentru a forma gramada. O alta modalitate de a obtine catifele este cea numita „piesa dubla” cu o urzeala comuna ambelor, apoi taiata in jumatate.
Exista diferite tipuri de catifea in functie de materialul din care este confectionata. Exista catifea de lana, matase si bumbac. Fiecare cu caracteristicile si utilizarile indicate.
Tesaturi pentru perdele:
Lumea perdelelor merita un studiu separat. Sa uitam minimalismul pentru o clipa, sa mergem intr-o calatorie, destinatie Anglia. Imaginati-va intrand intr-o casa eleganta in mediul rural englezesc, intr-o cabana de vis sau chiar intr-un apartament in cartierul super chic Mayfair din Londra, ceea ce avem in fata este un amestec perfect echilibrat de tesaturi si modele. Mergem pe covorul moale (va spun, sunt un estimator de covor, daca este folosit bine, va reveni – si asta nu este o amenintare. Dar daca indraznesc prea mult, va puteti imagina si o podea de lemn veche draguta , il auzi scartaind? adica un covor, este nevoie de putina moliciune!) sa ne apropiem de ferestre. Aici putem admira o Cortina cu T cu majuscule. Britanicii sunt maestri in jocul de tesaturi si tapete, modele florale combinate cu modele geometrice si culori solide. Imaginatia nu are nicio limita in gandirea la paletele hiper decorative, aceasta abilitate de a coordona si de a amesteca diferite tipare este cu siguranta dificil de recreat si necesita o sensibilitate puternica si, de asemenea, multa practica.
Un alt lucru pe care il veti observa in perdelele din interiorul nostru englezesc este prezenta perdelelor opace (adesea casele englezesti nu au obloane) si chiar dublate: doua tesaturi diferite cuplate pentru a crea un joc de decor suplimentar. Deseori, pentru a incorona unirea acestor tesaturi duble, exista ornamente minunate care imbogatesc si termina intregul.
Aceasta „perdea dubla” are si un rol functional, pe langa faptul ca se intuneca, protejeaza cele mai delicate tesaturi – precum matasea – de estompare. Uneori exista chiar si o captuseala intre cele doua straturi de tesatura, perdeaua capata corp si structura, iar captuseala interna protejeaza tesatura si mai mult de lumina.
Lenjerie
Inul este o fibra textila naturala cu proprietati multiple. Este una dintre cele mai rezistente fibre si absoarbe foarte bine culoarea, ceea ce il face baza prin excelenta a tesaturilor imprimate. Are o mare rezistenta la rupere, isi pastreaza forma originala, este termoreglator si hipoalergenic. In plus, lenjeria are o capacitate excelenta de a absorbi umezeala – poate retine apa pana la 20% din greutatea sa fara a fi umeda si poate elibera umezeala in aer cu usurinta, ramanand intotdeauna rece si uscata la atingere.
Lenjeria este una dintre cele mai ecologice si durabile tesaturi: este 100% reciclabila, cultivarea sa necesita foarte putina apa si putine, daca exista, substante chimice; prin urmare, are un impact asupra mediului foarte redus.
Crepe
Tesatura adesea folosita pentru perdele, cu aspect ,,incretit”, tocmai acesta este termenul francez care i-a dat numele. Aceasta caracteristica se obtine cu o tesatura speciala sau cu o rasucire foarte mare a firelor, prin care se obtine un efect ondulat la suprafata.
Exista o crepona usoara si una mai corpolenta, utilizata pe scara larga in domeniul imbracamintei, si poate fi realizata din diverse materiale naturale si sintetice.
Organza
Organza este o tesatura subtire si transparenta realizata cu cel mai pretios fir de matase, organzine. Astazi, organza este adesea tesuta cu bumbac si fibre sintetice, cum ar fi poliester sau nailon. Cele mai luxoase organza sunt inca tesute in matase.
Tafta
Taffeta este o tesatura de matase traditional fina. Termenul deriva din ,,taftah”, un cuvant persan care inseamna ,,rasucit, tesut, tesut”. Este o tesatura ,,antica”, atat de mult incat a devenit cea mai populara tesatura in secolul al XVIII-lea.
Tafeta are caracteristica de a se prezenta cu acelasi aspect atat pe avers, cat si pe revers. Stralucitor, matasos, usor, rigid, fosnet, atunci cand este atins, produce un sunet aproape similar cu cel al unei foi de hartie. Pentru a reduce costurile, astazi exista si tafta din fibre sintetice sau sintetice.
Tesaturi decorative:
Prin „tesaturi decorative” intelegem toate textilele care prezinta un design sau un model care este produs printr-un proces jacquard, matelasse sau printr-un tiparit sau brodat.
Omologul tesaturilor decorative sunt tesaturile simple, adica cele care nu au texturi, imprimeuri sau texturi care reproduc un motiv.
Adesea ezitam in utilizarea textilelor decorative, exista intotdeauna teama de a obosi sau de a fi prea legati de ele, asa ca tindem sa facem alegeri de baza, mai linistitoare. Dar indrazneala iti poate oferi multe satisfactii.
Uneori, insa, intampinam dificultatea de a crea combinatia armonioasa potrivita de modele si culori, aici figureaza profesionistul, designerul de interior, designerul de interior … decoratorul intra in joc! Un consultant care ne poate indruma, luandu-ne de mana, in lumea magica si fascinanta a decorului interior printre imprimeuri si culori.