Daca listele cu tot ceea ce avem de facut ne fac sa ne simtim uneori coplesiti si le simtim ca si cum ar sta la noi pe creier, ar trebui sa le inlocuim cu « not –to-do-list ». Adica o lista care sa ne elibereze de toate sarcinile inutile.
Acest nou obicei sau acest nou reflex este cel care ne ajuta sa ne debarasam de toate lucrurile inutile, fara folos si sa ne decuplabilizam in acelasi timp.
Principiul este unul foarte simplu. Mai degraba decat sa enumeram toate lucrurile pe care le avem de facut, sa le terminam, sa le executam in aceasta saptamana, in aceasta zi, peste cateva ore… cel mai bine ar fi sa nu facem asta.
Asta inseamna ca ai nevoie de mai mult timp pentru tine. Secretul de a ajunge la un echilibru perfect intre viata profesionala si viata personala este deci « not-to-do-list », adica sa renunti la obiceiurile specfice care consuma prea mult timp si prea multa energie.
De exemplu – nu iesi in oras in timpul saptamanii, nu bea cafea dupa-masa sau nu te uita seara tarziu la seriale. Vei castiga mai mult timp pe care il vei putea folosi in alte scopuri.
Sau la munca, nu ar trebui sa stai pe Instagram sau pe Facebook, sa dai scroll fara sens, sa citesti toate maliurile, sa amani unele lucruri importante pe mai tarziu sau sa incerci sa faci lucrurile la perfectie mereu.
Vei castiga mai mult timp pentru tine si pentru lucrurile cu adevarat imporante. Pentru a ajunge la asta, trebuie sa te gandesti care iti este cu adevarat comportamentul si care sunt lucrurile la care ai putea renunta. Apoi sa o iei etapa cu etapa.
Mai intai iti poti defini scopurile clar. Apoi sa scrii o lista cu ce ai facut in aceasta saptamana, atat personal, cat si profesional. Si sa iti dai seama care sunt lucrurile care nu ti-au facut bine, care nu te lasa sa te dezvolti si la care ai putea clar sa renunti.
Totul este deci sa stii sa te observi cu sinceritate. Aceasta lista este in acelasi timp, o modalitate de a invata sa spui Nu si sa lasi pe altii sa faci unele lucruri in locul tau. Si sa nu vrei cu toata fiinta sa fii pe placul tuturor. Sa iei lucrurile mai incet si sa ai o noua perspectiva mai eliberatoare.