Daca inainte se obisnuia sa zdrobiti boabele de struguri direct cu mainile sau picioarele, aceasta metoda mai putin igienica a fost inlocuita cu agregate moderne – zdrobitorul de struguri. Aceste dispozitive au facut posibila automatizarea muncii si economisirea timpului si efortului in fabricarea unei cantitati mari de must sau vin.
Un zdrobitor de struguri este un instrument indispensabil pentru un cultivator de vita de vie. Va permite sa macinati rapid si eficient boabele si sa le separati de ciorchini. Acest lucru este foarte important, deoarece acestia contin taninuri, care inrautatesc semnificativ gustul viitorului vin.
Multi gospodari cultiva in propria curte vita de vie pentru a produce vinul propriu acasa. De asemenea, prelucrarea fructelor de padure include extragerea sucului si separarea pulpei si semintelor. Zdrobirea manuala a strugurilor sau altor fructe se poate face acasa doar in cantitati mici.
Gradinarii cu recolta mare de fructe folosesc in acest scop zdrobitori speciale. Pot fi achizitionate pre-asamblate sau realizate manual. Pentru auto-asamblare, va trebui mai intai sa studiati tipurile de constructie si principiile de functionare ale mecanismului.
Tipuri de zdrobitori de struguri si principiul de functionare
Toate zdrobitorile de struguri sunt impartite in mecanice si electrice. Principiul de functionare a echipamentelor alimentate electric este practic acelasi cu proiectarea de tip manual. Particularitatea unitatilor de productie este prezenta unui separator, cu ajutorul caruia boabele de struguri sunt separate rapid si eficient de ciorchini. Doar boabele intra in compartimentul de zdrobire.
Cel mai simplu design este considerat a fi un zdrobitor din lemn, echipat cu arbori, un recipient pentru suc, separat altul pentru ciorchini si un maner, a carui rotatie antreneaza mecanismul. Aceasta optiune este disponibila cu si fara un separator.
Zdrobitorul cu role are un dispozitiv mai complex, care face posibila obtinerea de must de inalta calitate. Principiul de functionare se bazeaza pe rotirea rolelor in diferite directii. Distanta dintre partile mobile este reglabila, acest lucru va permite sa reglati echipamentul pentru diferite soiuri de fructe. Suprafata elementelor de lucru poate fi neteda, in relief sau lobata. Adesea, se prefera rolele profilate.
Citeste si: Ce diferenta exista intre motocultoarele pe benzina si diesel
Zdrobitorile electrice soc/centrifuge functioneaza cu ajutorul miscarilor de soc si rotatie ale mecanismului. Sub impactul loviturilor rotorului, care in acelasi timp se roteste cu o viteza mare (300-500 rpm), boabele sunt prelucrate. Aceasta forma de maruntire garanteaza un must de inalta calitate cu un continut ridicat de pigmenti naturali. In echipamentele de acest tip, separatorul este un element indispensabil.
Ciorchinii strugurilor sunt capabili sa ofere vinului astringenta si gustul caracteristic bauturilor de inalta calitate. Cu toate acestea, excesul lor provoaca foarte adesea un gust amar sau neplacut al bauturii si, de asemenea, ii afecteaza negativ culoarea si transparenta. Si daca in fabricarea vinurilor rosii este permisa sa nu se indeparteze, atunci pentru vinurile albe o astfel de procedura este obligatorie.
Beneficiile folosirii zdrobitorului
Zdrobitorul de struguri este o unitate utila si practica pentru cei implicati in vinificatie. Utilizarea unui astfel de dispozitiv achizitionat din magazin online Gradenia in fabricarea vinului are o serie de avantaje:
- reducerea de cateva ori a pierderii tehnologice a sucului;
- lipsa de saturatie a sucului cu componente nedorite pentru produsul final;
- economisirea de timp si efort;
- obtinerea de must sau suc de fructe de calitate superioara;
- designul unitatii este simplu, fiabil si foarte durabil;
- zdrobitorul manual sau mecanic poate fi folosit in absenta curentului electric;
- zdrobitorul din otel inoxidabil de inalta calitate este protejat in mod fiabil de coroziune si nu transmite mirosuri straine sucului rezultat.
Atat manual, cat si unul electric, un zdrobitor de struguri va deveni un asistent indispensabil pentru vinificatori si nu numai. Nu doar ca accelereaza si faciliteaza prepararea mustului, dar contribuie si la producerea unui vin mai limpede si mai aromat.