Fără nici o îndoială, caloriferele din oțel sunt printre cele mai populare opțiuni în ceea ce privește încălzirea locuinței. Cu toate acestea, montarea lor poate deveni o sarcină dificilă, mai ales pentru cei începători sau neștiutori.
Fără nici o îndoială, caloriferele din oțel sunt printre cele mai populare opțiuni în ceea ce privește încălzirea locuinței. Cu toate acestea, montarea lor poate deveni o sarcină dificilă, mai ales pentru cei începători sau neștiutori.
Casa ta are nevoie de cele mai potrivite și premium montaje pentru a putea avea capacitatea de a-ți oferi un nivel de confort ridicat. Însă, cum se instalează astfel de calorifere din oțel, aflăm din ghidul celor de la Dolinex?
Alege locul potrivit pentru montarea caloriferelor
Primul pas în montarea caloriferelor din oțel este de a alege locul potrivit pentru acestea. De obicei, ele vor veni plasate în apropiere de ferestrele casei tale ori pe pereții exteriori pentru a încălzi aerul rece ce intră în casă.
Este important să se evite amplasarea caloriferelor în locuri unde există obstrucții, care pot împiedica căldura să se împrăștie, precum:
- mobilier;
- perdele;
- draperii, etc.
Pregătirea pentru instalare calorifere oțel
Înainte de a începe montajul propriu zis, este important să ne pregătim corect. Începe prin a te asigura că ai la îndemână toate uneltele de care ai nevoie, dar și materialele necesare pentru finalizarea lucrării. Vei avea nevoie de un burghiu, dibluri, șuruburi, o cheie reglabilă sau de trusa de scule a tatălui tău, unde cu siguranță vei găsi tot ce ai nevoie.
Este foarte important să verifici dacă ai făcut toate achizițiile de accesorii necesare și importante pentru buna funcționare a caloriferelor din oțel, precum ar fi robinetul termostatic. Unele vin deja dotate cu ele.
Instalarea suporturilor de calorifere oțel
Primul pas pentru a instala aceste tipuri de calorifere oțel este să te asiguri că ai unde le prinde. Astfel, va fi necesar să prinzi suporții în perete, în locul indicat la punctul 1. Marchează locurile unde vrei să le montezi pentru a te asigura că acesta va sta drept și fixat în perete.
Folosește-te de burghiu pentru a da găuri în perete și introdu diblurile. Apoi, fixează suporturile cu șuruburile incluse în pachet și asigură-te că sunt strânse foarte bine.
Conectează conductele de încălzire
A sosit momentul să conectezi conductele de încălzire, după ce suporturile au fost fixate. Ele se vor cupla de radiator. Trebuie să ai în vedere că există două tipuri de conexiuni la fiecare capăt:
- unul pentru apă caldă;
- unul pentru apă rece.
Folosește-te de o cheie reglabilă și conectează țevile la radiator, asigurându-te că sunt strânse suficient de bine.
Montarea robinetului și a ventilului de aerisire
Când zic robinet, mă refer la cel termostatic care are rolul de a regla temperatura apei ce circulă prin calorifere oțel. Acesta îți va permite să ajustezi temperatura care intră în încăpere.
Robinetul se va monta pe conducta de intrare a apei calde. Înainte de a începe procesul propriu-zis, este important să citești instrucțiunile furnizate de către producător pentru a te asigura că îl instalezi corect.
La final, asigură-te că acesta este strâns bine și nu există nici un fel de scurgere de apă. În cazul ventilului de aerisire, care la rândul lui este un element foarte important în sistemul de încălzire centralizat, el trebuie să fie poziționat în partea de sus a radiatorului.
Astfel, pe partea opusă a robinetului termostatic. Înainte de a-l monta, verifică dacă nu cumva există scurgeri de apă sau de aer din radiator. Fixează ventilul pe radiator și asigură-te că este strâns corespunzător.
Testează întreg sistemul
La finalul instalării, este foarte important să testezi întreg sistemul de încălzire, pentru a te asigura că funcționează corect. Deschide robinetul și verifică dacă apa circulă prin radiator fără să existe scurgeri.
Folosește-te de robinetul termostatic pentru a regla temperatura apei și asigură-te că aerul este eliminat prin ventilul de aerisire.