Vitamina C si zincul sunt cele doua substante nutritive esentiale necesare pentru cresterea sanatatii imune, care pot ajuta la combaterea bolilor care cauzeaza agenti patogeni. Adaugarea acestor doi nutrienti in dieta dvs. in momentul in care tara se invarte sub povara COVID-19 va poate ajuta corpul sa lupte impotriva virusului si sa sustina o recuperare rapida.
Cel mai bun si cel mai sigur mod de a obtine acesti doi nutrienti este din dieta ta zilnica. Exista mai multe produse alimentare bogate in vitamina C si zinc si care va pot ajuta sa va indepliniti aportul dietetic recomandat (CDI). Dar, pentru a va asigura ca organismul dumneavoastra absoarbe aceste substante nutritive in mod corespunzator, ar trebui sa le consumati corect. Aici va vom spune cum sa absorbiti cantitatea maxima de nutrienti din dieta dumneavoastra.
Beneficiile vitaminei C pentru sanatate
Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este o vitamina solubila in apa. Acest lucru inseamna pur si simplu ca vitamina C se dizolva mai intai in apa si apoi este transportata in diferite parti ale corpului. Cu toate acestea, corpul nostru nu stocheaza aceasta vitamina, deci este crucial sa o luam zilnic din alimente.
Vitamina C joaca un rol in controlul infectiilor si in vindecarea ranilor. Este un puternic antioxidant care poate combate radicalii liberi daunatori care cauzeaza boli. In plus, este, de asemenea, implicat in numeroase reactii metabolice in organism si este necesar pentru a produce proteine fibroase in tesutul conjunctiv (numit colagen), care este tesut in diferite sisteme din corp.
Aportul zilnic recomandat de vitamina C
Alocatia dietetica recomandata pentru vitamina C pentru barbatii cu varsta peste 19 ani este de 90 mg, iar pentru femei este de 75 mg pe zi. In timpul sarcinii si alaptarii, necesitatea zilnica creste la 85 mg si, respectiv, 120 mg. Fumatorilor li se recomanda sa ia o cantitate suplimentara de 35 mg din aceasta vitamina, deoarece fumatul poate diminua nivelul de vitamina C din organism.
A lua mai mult de 2000 mg de vitamina C intr-o zi poate duce la suferinta gastro-intestinala si diaree. Cand aceasta vitamina solubila in apa este prezenta in exces in organism, schimba rolurile si actioneaza ca un pro-oxidant care dauneaza tesuturilor in locul unui antioxidant. Acest lucru poate creste chiar riscul de calculi renali.
Modul corect de a lua vitamina C
Studiile sugereaza ca capacitatea organismului nostru de a absorbi vitamina C scade cu 50% atunci cand luam mai mult de 1000 mg din aceasta vitamina intr-o zi. Toata cantitatea suplimentara de vitamina este mutata in afara corpului prin urina.
Cel mai bine este sa luati vitamina C sub forma bruta, deoarece caldura si lumina pot distruge cantitatea de vitamina din alimentele respective. Gatirea alimentelor bogate in vitamina C mult timp la o temperatura ridicata poate descompune vitamina. In afara de aceasta, gatitul in apa poate face ca vitamina sa se scurga in lichid si atunci cand lichidul nu este consumat, este posibil sa nu primiti vitamina. Prajirea sau albirea sunt cele mai bune modalitati de conservare a vitaminei. De asemenea, incercati sa mancati fructe coapte, deoarece contin cantitatea maxima de vitamina C.
Beneficii pentru sanatate de a avea zinc
Zincul este un mineral de urme, cerut de corpul nostru intr-o cantitate mica. Este un nutrient esential necesar pentru activarea a peste 300 de enzime din organism, care ajuta la indeplinirea diferitelor functii in organism. Zincul ajuta in principal la crearea ADN-ului, la cresterea celulelor, la construirea proteinelor, la vindecarea tesuturilor deteriorate si la intarirea sistemului imunitar. Luarea unei cantitati suficiente din acest mineral este deosebit de importanta in perioadele de crestere rapida, cum ar fi copilaria, adolescenta si sarcina.
Aportul zilnic recomandat de zinc
Alocatia dietetica recomandata (DZR) pentru zinc la barbatii cu varsta peste 19 ani este de 11 mg pe zi, iar pentru femei, este de 8 mg. In timpul sarcinii si alaptarii, cerinta de zinc creste usor. Sarcina si femeile care alapteaza trebuie sa ia ceva mai mult la 11 mg si respectiv 12 mg de zinc. A lua cantitati mari de zinc poate provoca febra, tuse, dureri de stomac, oboseala si multe alte probleme. Consumul de mai mult de 100 mg de zinc suplimentar zilnic timp de 10 sau mai multi ani creste riscul de cancer de prostata. Pana la 40 mg de zinc este considerat sigur pentru consum.
Modul corect de a lua zinc
Pentru a asigura absorbtia maxima a zincului din dieta, adaugati diferite soiuri de alimente, cum ar fi carne, seminte de floarea soarelui, ciocolata neagra si altele. Corpul nostru absoarbe cu usurinta nutrientii din sursele de hrana de la animale in comparatie cu sursele vegetale. De asemenea, luati zinc intr-o doza mai mica pentru a-l absorbi mai eficient. Imperecherea alimentelor bogate in zinc cu proteine mareste, de asemenea, sansele de absorbtie.