Accelerarea progresului tehnologic nu are doar avantaje, ci el se reflectă și printr-un grad foarte ridicat de poluare. Prin urmare, protejarea resurselor planetei, prin acțiuni precum reciclarea, nu revine doar activiștilor, a organizațiilor non-profit ori a instituțiilor statului ci și nouă, cetățenilor de rând.
Ca să contribui la protejarea planetei, nu trebuie decât să adopți câteva obiceiuri benefice, atât pentru tine, cât și pentru mediul înconjurător. De exemplu, atunci când mergi să îți cumperi cărți din anticariat, alege să achiziționezi și sacoșe de pânză pe care le poți folosi atât pentru a căra cărțile, dar mai ales pentru că-ți vor fi utile când vei face și alte cumpărături.
Iată și alte strategii pe care le poți aplica în viața de zi cu zi pentru a proteja mediul înconjurător, astfel încât să contribui la un stil de viață sustenabil:
- Cumpără cărți din anticariat
Principala activitate a unui anticariat este aceea de a cumpăra cărți de la oamenii care nu le mai găsesc un scop și de a face posibilă revenirea pe piață a unor titluri ce nu se mai reeditează. Atunci când alegi să cumperi cărți dintr-un anticariat, ajuți la protejarea mediului întrucât nu se mai folosesc resurse naturale pentru tipărirea altor volume. Cu o ofertă bogată de cărți din cele mai de interes domenii, pe site-ul anticariatului Târgul Cărții găsești promoții, noutăți și o mulțime de titluri din care îți poți selecta următoarele lecturi. În plus, când alegi să comanzi online, ai posibilitatea de a ridica coletul direct din magazin, fără costuri suplimentare, ori de la cel mai apropiat easybox, această opțiune fiind ideală pentru reducerea emisiilor de carbon.
- Alege, pe cât posibil, mijloace de transport alternative
Indispensabile astăzi, mașinile personale sunt unele dintre cele mai importante surse de poluare. Totuși, daunele pe care acestea le aduc planetei nu sunt reversibile, așadar, îți recomandăm să eviți să folosești autoturismul dacă acest lucru nu este absolut necesar, cum ar fi când mergi până la magazinul din apropierea casei ori chiar până la locul de muncă, în cazul în care distanța de parcurs nu este foarte mare. Atât pentru sănătatea ta, cât și pentru mediul înconjurător, încearcă să mergi mai mult pe jos, cu bicicleta ori alte mijloace de transport alternative, oricând ai ocazia. De asemenea, îți recomandăm să încurajezi și persoanele apropiate să procedeze în aceeași manieră în ceea ce privește folosirea mijloacelor de transport alternative.
- Colectează deșeurile selectiv
În fiecare zi folosești și arunci obiecte din materiale ce pot fi reciclate și refolosite. Atunci când deșeurile nu sunt colectate selectiv, se folosesc tot mai multe resurse pentru producția ambalajelor. În cazul în care nu dispui de suficient spațiu pentru a colecta selectiv deșeurile casnice, îți recomandăm să le diferențiezi pe cele care pot fi reciclate (sticlă, carton, hârtie, metal) și cele care sunt biodegrabile, precum resturile de legume, fructe etc.
- Redu pe cât posibil consumul de apă și energie
De departe, consumul de apă potabilă și energie este printre cele mai ignorate în cadrul unei locuințe. Pentru a reduce consumul de apă este necesar să oprești robientul atunci când speli cu detergent vasele, dar și când te speli pe dinți ori pe mâini. De asemenea, dacă ai grădină, încercă pe cât posibil să folosești apă de ploaie pentru irigare. Chiar dacă mai puțin poluant, față de risipa de apă potabilă, consumul de energie este și el ignorat. Înainte să pleci de acasă, scoate din priză aparatele care nu sunt esențiale și asigură-te că ai stins toate becurile.
- Donează lucrurile care nu îți mai sunt utile
De-a lungul timpului ajungi să deții o multitudine de obiecte pe care le folosești rar sau deloc, iar pe multe dintre ele ajunge să se adune praful. În cazul în care dorești să renunți la toate acele lucruri care nu îți mai sunt utile, alege să le donezi în loc să le arunci pur și simplu. Fie că ai haine, cărți, jucării ori încălțaminte sau obiecte de mobiler, pe social media găsești grupuri special create pentru a dona ceea ce nu mai folosești. Dacă ai și electrocasnice care nu îți mai sunt utile, acestea pot fi ridicate de către marile magazine care comercializează astfel de obiecte, iar în schimbul lor vei primi un voucher contravaloric.
Fiecare acțiune care va avea ca rezultat protejarea mediului este un exemplu pentru generațiile următoare și va contribui la un trai cât mai sustenabil.