Te întrebi de ce orice cămin de azi trebuie să folosească o astfel de soluție? Până la urmă, nu este suficient că ai construit o casă eficientă din punct de vedere energetic?
Din păcate, prea mulți români au impresia că ventilația mecanică este doar genul de sistem consumator de energie, de care casele noastre nu au nevoie. Nu este suficient că avem geamuri ce pot fi deschise, pentru aer proaspăt?
De ce să ventilați?
Timp de secole, casele nu au fost ventilate mecanic și totul a fost bine, nu-i așa? De ce trebuie să facem azi toate aceste eforturi (și deseori să facem și cheltuieli considerabile) pentru a ventila locuințele?
Există mai multe motive pentru care ventilația este mai importantă astăzi decât era cu mult timp în urmă. Cel mai important, casele de acum 100 de ani pierdeau aer – nu erau corect sigilate. De obicei nu aveau izolație în pereți, astfel încât aerul proaspăt putea pătrunde destul de ușor prin toate golurile, fisurile și găurile din structura clădirii. Apoi, materialele de atunci erau organice și nu eliminau compuși organici volatili, formaldehidă și alte substanțe chimice ce abundă azi în materialele de construcție.
Cum ventilăm?
- Ventilare mecanică ce doar elimină aerul interior – este insuficientă deoarece creează o presiune negativă în casă, atrăgând radonul și alte gaze în cămin.
- Ventilare ce introduce doar aer curat – un ventilator aduce aerul de afară, iar aerul stătut (interior) scapă… pe unde poate! O soluție de acest tip presurizează căminul dar riscă să provoace o prea mare umezeală, condens și mucegai.
- Ventilare echilibrată – aici intră aer și iese aer. Există un control mai bun, punctat (în anumite încăperi) sau prin conducte în întreaga casă.
- Ventilare echilibrată cu recuperare a căldurii – dacă există ventilatoare separate pentru a introduce aer proaspăt și a evacua aerul interior, de ce să nu se poată pune aceste sisteme împreună? Includem un schimbător de căldură astfel încât aerul de ieșire din casă să precondiționeze aerul ce intră de afară. Acest schimbător de căldură aer-aer – denumit mai frecvent astăzi ca un ventilator cu recuperare de căldurii – este soluția potrivită pentru o climă mai rece, precum cea în care trăim.
Tot mai mulți constructori sunt convinși că toate casele ar trebui să aibă ventilație mecanică. Cu case mai bine izolate și mai bine sigilate, ventilația este cu atât mai importantă. Dar chiar și într-o casă cu foarte multe scurgeri de aer, nu se poate conta pe aducerea de suficient aer proaspăt și nu se pot nega temperaturile negative ale aerului
Așadar, este foarte recomandat să alegeți o ventilație echilibrată, cu recuperare a căldurii – ai aer proaspăt și nu pierzi din energia necesară pentru încălzirea locuinței – află acum cum poți să faci acest lucru în casele noi (chiar din etapa de proiectare) sau în etapele de renovare, în secțiunea de încălzire de pe site-ul Case Călduroase.
sursa foto: Atrea