Pentru lucrarile realizate la exterior sau in zonele izolate, dar si pentru o pana de curent, un generator de curent pentru casa poate sa fie cea mai buna alegere. Iar achizitionarea acestui tip de echipament necesita o investitie consecventa. Trebuie deci sa te gandesti in prealabil la nevoile tale pentru a face cea mai buna alegere.
Cel mai bun generator de curent poate sa fie o solutie salvatoare atunci cand ai nevoie de curent in timpul unei pene sau esti intr-o zona foarte izolata in vacanta sau la lucru. Exista mai multe modele pe piata si trebuie sa tii cont de felul in care il vei utiliza.
Mai multi factori intra in joc in momentul cand vrei sa cumperi cel mai bun generator de curent. Aici intra carburantul pe care il consuma, care poate costa destul de mult, autonomia sa, tipul de demaraj si bineinteles, puterea sa. Mai trebuie sa fii atent si la greutatea sa, mai ales daca nu dispune de roti pentru a putea fi transportat.
La ce caracteristici trebuie sa fii atent?
Puterea necesara depinde de numarul de aparate care vor trebui sa fie alimentate si de consumul lor de electricitate. Un generator de curent pentru o masina sau pentru un santier va fi astfel mult mai puternic fata de unul pentru un camping car.
Tipul de carburant. Un generator de curent poate functiona fie pe benzina, fie pe Diesel. Modelele pe benzina se potrivesc mai ales unui uz domestic. Cele pe Diesel se folosesc in general pe santiere. Modele pe GPL sau pe biocarburant exista si ele pe piata dar sunt mai rare.
Tipul de curent. Daca majoritatea modelelor de generatoare de curent functioneaza pe un curent monofazat, adica pe un curent de 230 de volti, unele modele de 400 de volti sunt exclusiv compatibile cu aparatele care dispun de aceeasi putere.
Viteza motorului. Aceasta depinde de in functie de tipul de generator de curent. Modelele care functioneaza pe benzina sau pe Diesel au un motor cu o rotatie monocilindrica care poate ajunge pana la 3600 de rotatii pe minut. Aceste modele dispun de o autonomie in jur de 4 ore. Generatorul de curent cu inverter este cel care poate regla viteza motorului intre 1500 si 3600 de rotatii in timp de generatoarele de electricitate functioneaza cu 1500 de rotatii.
Ergonomia. Este foarte important sa verifici si greutatea generatorului, deoarece cu cat este mai greu, cu atat va fi mai dificil de transportat.
Modul de demarare. Unele modele dispun de un mod de demarare manual, in timp ce altele functioneaza cu o cheie. Pentru o folosire ocazionala, un mod de demarare manual este mai mult decat suficient. Dar daca il folosesti mai des, un demarator electric este mult mai potrivit.
Polivalenta. Este un criteriu destul de important atunci cand alegi cel mai bun generator de curent. La acest punct, modelele pe benzina sunt in fata celor pe Diesel sau insonore. In functie de modele, prezinta un vast camp de posibilitati, de la aparatele electrocasnice, pana la aparatele de bricolaj.
Practicitatea. Punctele forte ale unui generator de curent nu se limiteaza doar la confort. In functie de modele puterea merge de la 650 la 2800 W. Acest tip de aparat este deci foarte solicitat. Unele aparate prezinta avantajul de a fi portabile pentru a se putea folosi fara griji in vacanta. Un generator de curent nu trebuie deci sa fie doar confortabil, ci si practic.
Alte elemente de care sa tii cont:
- Nivelul sonor. Intr-o zona urbana sau intr-una de camping de exemplu, cel mai bine ar fi sa alegi un generator de curent insonor, pe benzina sau pe diesel, in functie de puterea si de functionalitatile dorite. In aceasta categorie, zgomotul, masurat la 7 mertri, variaza de la 55 la 85 dB(A). Iar modelele care nu sunt insonorizate pot sa ajunga pana la 105 dB(A)!
- Regulatorul AVR. Este cel care poate regla sau corecta in mod automat tensiunea pentru a se mentine un regim constant. Si este compatibil cu numeroase aparate de alimentat.
- Tehnologia Inverter. Este cea care ofera o stabilitate a curentului optima si se potriveste chiar si celor mai sensibile echipamente. Vei evita astfel o tensiune mult prea ridicata sau o scadere de tensiune.