Inainte de a continua sa cititi articolul, amintiti-va evenimentele care vi s-au intamplat astazi. Ati avut ganduri pozitive de genul acesta: „Ziua mea a fost minunata! Sotia mea a facut clatite la micul dejun. La pranz, m-am intalnit cu niste prieteni la o cafenea, iar intalnirea a fost surprinzator de interesanta”?”? Sau v-ati gandit: „Sotiei mele i-a luat atat de mult timp sa pregateasca micul dejun incat am intarziat la serviciu; Toata pauza de pranz a trebuit sa ascult barfele prietenilor despre politica; Ce intalnire plictisitoare!; Urasc ziua de luni!?
Celebrul scriitor Oscar Wilde a spus odata ca diferenta dintre un optimist si un pesimist este ca un optimist vede o gogoasa, iar un pesimist vede o gaura. Da, exista intr-adevar multa nedreptate, inegalitate si alte lucruri urate in lumea noastra. Dar depinde de noi sa decidem daca vom fi astazi optimisti fericiti sau pesimisti sumbri.
In acest articol, va vom spune ce este optimismul, este bun sau rau, este necesar sa fii optimist si va vom da sfaturi despre cum sa invatati sa priviti lumea, asteptand ce este mai bun, dar fara a uita riscurile.
Definitia optimismului si trasaturile sale distinctive
Optimismul este tendinta unei persoane de a spera la un rezultat favorabil al evenimentelor si de a crede intr-un viitor mai bun. Optimistii se asteapta intotdeauna la rezultate pozitive si sunt increzatori ca isi vor atinge obiectivele dorite. Nu conteaza pentru ei daca se intampla printr-o coincidenta fericita sau datorita eforturilor si perseverentei investite.
Tali Sharot, profesor de neurostiinta cognitiva din Londra, scrie in cartea sa “The optimism bias: a tour of the irrationally positive brain” ca optimismul asigura literalmente supravietuirea, prin urmare este parte integranta din fiecare dintre noi:
„Optimismul incepe cu unul dintre cele mai neobisnuite talente umane – calatoria mentala in timp. Este vorba de capacitatea de a te deplasa mental inainte si inapoi in timp si spatiu… Desi cei mai multi dintre noi considera aceasta abilitate ca fiind de la sine inteleasa, ea este esentiala pentru supravietuirea noastra. Ea ne permite sa planificam in avans, sa conservam hrana si resursele in perioade de penurie si sa induram o munca grea in asteptarea unei recompense viitoare… Pentru a progresa, trebuie sa fim capabili sa ne imaginam o realitate alternativa, nu orice realitate veche, ci una mai buna; si trebuie sa credem ca o putem realiza. O astfel de credinta ne motiveaza sa ne atingem obiectivele”.
Este important sa nu confundam optimismul cu pozitivitatea toxica promovata de guru de auto-ajutorare din zilele noastre. Pozitivitatea toxica este falsa si te invata sa pretinzi ca totul este bine, chiar daca realitatea spune altceva. Afacerea ta este in pragul colapsului, iar tu joci pozitiv si spui ca esti infloritor. Abia te dai jos din pat dimineata, dar zambesti prin forta, sustinand ca esti in perfecta ordine. O astfel de pozitivitate este iluzorie, distructiva si seamana mai mult cu o evadare din realitate.
In schimb, optimismul se refera la depasirea, nu la suprimare sau ignorare. Optimismul inseamna sa recunosti cu onestitate problemele actuale si sa-ti permiti sa speri la ce e mai bun, chiar daca in acest moment simti multa anxietate, ingrijorare sau teama cu privire la viitor. O persoana optimista nu ignora sentimentele negative legate de dificultatile iminente, ci crede in capacitatea sa de a le face fata.
Un optimist gandeste in felul urmator:
- Da, imi este greu sa ma impac cu esecul in afaceri, dar stiu ca am invatat multe.
- Da, am esuat la auditia pentru rolul din film, dar am primit un feedback valoros din partea regizorului. Voi lucra din greu la abilitatile mele de actorie, iar anul viitor sansele mele de a obtine un rol vor creste semnificativ.
- Ca sa fiu sincer, situatia mea actuala de viata este naspa! Este groaznica! Dar voi gasi o cale de iesire si sunt sigur ca ma voi descurca.
Un exemplu izbitor de optimism adevarat este Viktor Frankl, un psihiatru austriac, filozof, unul dintre fondatorii psihologiei existentiale. In 1942, el si familia sa au fost arestati de nazisti si ulterior trimisi intr-un lagar de concentrare. Pe parcursul a trei ani, Frankl a calatorit in patru lagare, fiind martor direct la atrocitatile Holocaustului. Dupa ce a trecut prin suferinte inumane, Frankl a reusit totusi sa pastreze sensul vietii.
Gandul de a se reuni cu familia sa si dorinta de a finaliza manuscrisul cartii sale „Doctorul si sufletul” au fost cei doi piloni pe care s-a sprijinit optimismul sau. Aceasta speranta pentru un viitor mai bun a fost cea care i-a permis sa supravietuiasca. Cu alte cuvinte, Frankl a crezut in realitatea alternativa despre care a scris neurologul Tali Sharot. Depasind zi de zi circumstante monstruoase, el si-a imaginat ca isi va intalni sotia, iar cartile sale ii vor ajuta pe oameni sa gaseasca un sens si sa accepte viata chiar si in fata unei mari adversitati.
De ce sa fii optimist?
Cercetarile arata ca optimismul este o calitate benefica, iar persoanele care vad jumatatea plina a paharului au multe beneficii fata de cele care il vad pe jumatate gol. Haideti sa aflam mai multe despre aceste beneficii.
Optimistii se imbolnavesc mai rar
Profesorii de psihologie Suzanne Segerstrom si Sandra Sefton si colegii lor imunologi au descoperit ca persoanele care sunt mai optimiste au un raspuns imunitar mai bun dupa vaccinare si ca asteptarile optimiste au un efect pozitiv asupra functiei imunitare si a starii generale de sanatate.
Exista dovezi stiintifice care arata ca optimismul este asociat cu un profil lipidic mai sanatos (cantitatea de grasimi din sange), niveluri mai scazute ale markerilor inflamatori si niveluri mai ridicate de antioxidanti in serul sanguin, care, impreuna, afecteaza in mod pozitiv bunastarea fizica.
Un alt studiu privind sanatatea cardiovasculara a constatat o asociere intre optimism si reospitalizarea dupa o operatie de bypass coronarian. La studiu au participat 309 pacienti de varsta mijlocie. Inainte de operatie, fiecare dintre ei a fost supus unui examen psihologic menit sa masoare nivelurile de optimism, depresie, neuroticism si stima de sine. Toti pacientii au fost urmariti timp de 6 luni dupa operatie. Ca urmare, s-a dovedit ca optimistii au avut nevoie de reinternare de doua ori mai putin frecvent decat pesimistii.
Un alt studiu care a avut ca scop studierea stilului de viata al pacientilor care au suferit o grefa de bypass coronarian a aratat ca optimistii, spre deosebire de pesimisti, au luat in mod regulat vitamine, au mancat alimente cu continut scazut de grasimi, si au participat la un program de reabilitare cardiaca timp de 5 ani dupa operatie.
Comportamentul proactiv legat de sanatate al optimistilor a fost constatat si de psihologii si psihiatrii americani. Studiul lor asupra barbatilor homosexuali HIV-negativi a constatat ca optimistii au raportat mai putini parteneri sexuali necunoscuti in comparatie cu pesimistii. Acest lucru sugereaza ca optimistii au facut eforturi pentru a reduce riscul de infectare cu HIV prin evitarea contactului sexual cu persoane necunoscute.
Optimistii au o sanatate mintala mai buna
Potrivit oamenilor de stiinta, optimismul este bun nu numai pentru sanatatea fizica, ci si pentru bunastarea mentala. De exemplu, intr-un studiu privind influenta optimismului asupra studentilor universitari, s-a constatat ca studentii optimisti s-au adaptat mai usor la viata de student si au experimentat mai putina anxietate pana la sfarsitul primului semestru.
Alti experti au ajuns la concluzia ca optimismul sanatos al femeilor insarcinate cu privire la experientele materne viitoare este un factor de protectie impotriva simptomelor depresiei postnatale.
De ce se intampla acest lucru? Faptul este ca optimismul ajuta sa se faca fata mai eficient situatiilor stresante. Oamenii optimisti continua sa incerce sa rezolve problema, chiar daca nu este usor. Pesimistii, pe de alta parte, folosesc o strategie de comportament evitant, care include negarea problemei sau indepartarea de ea. Cu alte cuvinte, optimismul este bun pentru psihic, deoarece va permite sa faceti fata in mod adaptiv dificultatilor si nu sa fugiti de ele.
Optimistii traiesc mai mult
Un studiu important publicat in 2019 a constatat ca optimismul este asociat cu o crestere medie a sperantei de viata cu 11-15% si cu o sansa mai mare de a atinge o „longevitate exceptionala”, adica de a trai pana la 85 de ani si mai mult .
Oamenii de stiinta explica acest lucru prin faptul ca optimistii, spre deosebire de pesimisti, nu cedeaza fatalismului, ci sunt constienti de gravitatea starii lor si iau masuri pentru a o imbunatati. In plus, optimismul ajuta la formarea unor obiceiuri care promoveaza sanatatea si rezista impulsurilor daunatoare, deoarece oamenii optimisti tind sa aiba obiective si sunt increzatori in atingerea lor.
Oamenii de stiinta sugereaza, de asemenea, ca optimistii experimenteaza mai putina reactivitate emotionala: atunci cand se confrunta cu dificultati, ei fac fata mai bine emotiilor, percepand situatia ca pe o provocare, si nu ca pe un dezastru.
In 2016, un grup de cercetatori condus de Eric Kim, Ph.D., profesor asociat de psihologie la Universitatea din British Columbia, a constatat ca optimismul a fost asociat cu riscuri reduse de deces din cauze precum cancerul, accidentul vascular cerebral, bolile de inima, bolile respiratorii si infectiile. Acest lucru se datoreaza faptului ca optimistii au mai multa grija de sanatatea lor: dau dovada de mai multa activitate fizica, incearca sa doarma si sa manance mai bine, se abtin de la obiceiuri proaste .
Optimistii au relatii amoroase mai bune
Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Stanford, relatiile romantice ale optimistilor sunt de mai buna calitate si mai lungi, iar satisfactia fata de acestea este mai mare. Psihologii cred ca optimismul creste sentimentul de sprijin perceput din partea partenerului, ceea ce ajuta cuplurile sa faca fata rapid conflictelor care apar.
Rezultatele unui alt studiu sugereaza ca optimismul poate servi drept o resursa de incredere pentru uniunile romantice, deoarece promoveaza rezolvarea comuna a problemelor.
Optimistii au mai putine dificultati la locul de munca
Optimistii isi construiesc cariere mai reusite decat pesimistii. Dupa cum se mentioneaza intr-un articol din Harvard Business Review, persoanele optimiste au cu 40% mai multe sanse de a fi promovate, de 6 ori mai multe sanse de a fi pasionate de munca si de 5 ori mai putine sanse de a se epuiza decat colegii lor pesimisti.
Exista, de asemenea, studii care arata ca persoanele optimiste in ceea ce priveste cariera lor au o productivitate si o satisfactie profesionala mai mari. Exista o serie de motive pentru acest lucru: cel mai adesea, optimistii sunt mai carismatici, mai incapatanati si mai usor de renuntat la obiectivele irealizabile, eliberand resurse pentru cele mai realiste.
Optimistii isi revin mai repede dupa esecuri
In 1990, oamenii de stiinta au efectuat un experiment interesant. Subiectii au fost inotatori din doua echipe universitare. Dupa inot, sportivii au primit rezultate false, adaugand cateva secunde la timpul lor real. Aceasta diferenta era suficient de mica pentru a fi crezuta, dar suficient de mare pentru a provoca dezamagiri serioase inotatorilor.
Acestia au primit apoi 30 de minute de odihna si li s-a dat o a doua proba de inot. S-a dovedit ca sportivii cu mentalitate pesimista au inotat chiar mai incet decat prima data, dar inotatorii optimisti au mers chiar putin mai bine. Se pare ca optimistii pot folosi esecurile drept combustibil pentru victorii viitoare.
Un alt studiu, de data aceasta pe luptatori care au participat la campionatul spaniol, a aratat ca optimismul ajuta la protejarea impotriva epuizarii emotionale si a depersonalizarii, precum si la imbunatatirea perceptiei realizarilor sportive personale.
Avand in vedere cele de mai sus, devine clar de ce optimistii sunt de obicei mai fericiti decat pesimistii. Cu toate acestea, orice medalie are doua fete.
Partea intunecata a optimismului: iluzia invulnerabilitatii
Optimismul poate fi comparat cu vinul rosu: daca folosesti putin in fiecare zi, poti obtine beneficii, dar daca abuzezi de el, rezultatul va fi deplorabil. Credinta prea putin realista a unei persoane ca viitorul va fi plin doar de evenimente pozitive o incurajeaza sa isi asume riscuri nerezonabile in legatura cu finantele, sanatatea si alte domenii ale vietii. Aceasta concluzie este sustinuta de numeroase studii stiintifice.
Profesorii de finante de la Universitatea Duke, Manju Puria si David Robinson, au constatat ca optimistii extremisti manifesta obiceiuri si comportamente financiare nesustenabile. Astfel de persoane au orizonturi de planificare mai scurte si un autocontrol financiar scazut, economisesc mai putin, isi pastreaza cea mai mare parte a averii sub forma de active nelichide si sunt mai putin predispusi sa achite soldurile cardurilor de credit.
Cercetarile arata, de asemenea, ca optimismul nerealist este o strategie cognitiva potential amenintatoare pentru sanatate. Psihologii si filosofii Amanda Dillard, Kevin McCaul si William Klein au constatat ca, din cauza optimismului exagerat, unii fumatori au subestimat gravitatea dependentei lor si au crezut ca au un risc mai mic de a dezvolta cancer pulmonar decat fumatorii obisnuiti. Cercetatorii au constatat ca aceste persoane aveau urmatoarele convingeri daunatoare:
- nu exista niciun risc de cancer pulmonar daca o persoana fumeaza doar cativa ani;
- boala de cancer pulmonar depinde de gene;
- majoritatea pacientilor cu cancer pulmonar se vindeca.
Si, cel mai important, optimistii nerealisti erau mai putin predispusi sa planifice sa renunte la fumat.
Un rezultat si mai alarmant a fost obtinut in urma unui studiu al prejudecatilor optimiste cu privire la riscurile fumatului, realizat de Jeffrey Arnett, profesor in cadrul Departamentului de Psihologie de la Universitatea Clark. S-a dovedit ca 60% dintre adolescentii fumatori cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani sunt absolut convinsi ca vor renunta cu usurinta la fumat dupa cativa ani de dependenta de tutun. In acelasi timp, majoritatea subiectilor s-au indoit ca ar putea muri din cauza obiceiului lor prost, chiar daca au fumat timp de 30-40 de ani.
Credinta oarba ca o persoana este norocoasa inlatura o parte din teama inerenta unui comportament riscant si face inutile masurile preventive. Aceasta concluzie a fost facuta de un cercetator de la Universitatea de Tehnologie din Singapore, Heken Kay Kim, si de un profesor de la Universitatea Cornell din SUA, Jeff Niederdeppe.
Acestia au realizat un sondaj online in randul studentilor universitari care au avut parte de epidemia de gripa H1N1 din toamna anului 2009. Rezultatul a fost surprinzator: optimistii extremisti au avut intentii semnificativ mai mici de a respecta regulile de igiena a mainilor in comparatie cu realistii si pesimistii. Tendinta optimistilor de a minimiza riscurile si de a ignora pericolul a dus la o evaluare eronata a vulnerabilitatii lor la infectie si la convingerea nefondata ca erau mai putin probabili sa se infecteze.
In plus, oamenii de stiinta au descoperit ca optimismul tendentios este unul dintre principalele motive care impiedica crearea unor planuri realizabile in dezvoltarea oricaror proiecte. Planificarea si gestionarea inadecvata a timpului din cauza asteptarilor prea optimiste pot duce la luarea unor decizii incorecte si la rezultate dezastruoase.
Studiile de mai sus ilustreaza in mod clar pericolele optimismului nesanatos. Acesta ii determina pe oameni sa neglijeze masurile de siguranta de baza: sa sara peste examenul medical anual, sa nu poarte centura de siguranta, sa administreze gresit banii, sa nu foloseasca protectie solara, sa bea prea mult alcool, sub convingerea gresita ca nu li se va intampla nimic rau.
Din fericire, putem invata sa gasim un punct dulce, evitand atat excesul, cat si lipsa unei mentalitati optimiste. Cititi mai departe si aflati cum.
Sfaturi pentru a atinge optimismul rational
Asadar, obiectivul nostru este sa devenim un optimist rational. Ce inseamna acest lucru? Daca sunteti rational, vedeti lumea asa cum este ea in realitate, nu asa cum doriti sa fie. Daca sunteti optimist, va umpleti viata de incredere si va evaluati pozitiv propriile posibilitati.
Optimistul rational este capabil sa vada realitatea asa cum este, pastrand in acelasi timp convingerea ca actiunile sale pot imbunatati situatia. Aceasta mentalitate este de rezolvare a problemelor si incurajeaza actiunile pozitive. Iata cateva sfaturi pentru a va ajuta in acest sens:
Imaginati-va toate scenariile posibile pentru desfasurarea evenimentelor
Fiti atenti la modul in care va ganditi la evenimentele viitoare. Cel mai probabil, parcurgeti in cap doar rezultatele negative, imaginandu-va in culori ce anume ar putea merge prost. Extindeti-va orizonturile: evaluati intotdeauna situatia din unghiuri diferite, redand atat scenarii negative, cat si pozitive.
De exemplu, atunci cand va ganditi: „Si daca nu merge?”, puneti-va imediat intrebarea: „Ce se intampla daca nu merge?”: „Si daca reusesc?”. De indata ce va ganditi: „Dintr-o data voi fi refuzat?”, intrebati-va imediat: „Ce se va intampla daca imi vor spune „Da”?”. Atunci cand va obisnuiti sa priviti lucrurile din unghiuri diferite (realiste), veti reduce anxietatea si va veti oferi o sansa de a obtine un rezultat pozitiv.
Incercati sa combinati o atitudine pozitiva si o evaluare onesta a problemelor pe care le puteti intalni pe parcurs. Pe langa faptul ca va imaginati ce rezultat doriti sa obtineti, ganditi-va la pasii pe care ii veti face pentru a depasi dificultatile.
Priveste imprejurimile
Ati auzit probabil expresia conform careia fiecare dintre noi este media aritmetica a celor 5 persoane cu care comunicam cel mai des. Pare sa fie adevarat. Asadar, alegeti-va cu intelepciune mediul inconjurator. Nu o faceti din greseala, multumindu-va cu rude sau colegi de munca toxici. Nu uitati, cei mai fericiti si mai optimisti oameni isi aleg cei cinci prieteni potriviti.
Inconjurati-va de optimisti rationali. In timp, vei absorbi in mod natural pozitivitatea lor pana cand va deveni parte din tine. Acest lucru este evidentiat de un studiu realizat de James Fowler de la Universitatea California din San Diego si Nicholas Christakis de la Harvard Medical School. Acesti oameni de stiinta au aratat cat de puternic afecteaza mediul inconjurator o persoana, demonstrand ca, cu cat cunosti mai multi oameni fericiti, cu atat ai mai multe sanse sa devii fericit.
Straduiti-va sa progresati, nu sa atingeti perfectiunea
Nu va lasati prins de crearea unui plan de actiune perfect. Cautarea perfectiunii poate fi cel mai mare dusman al dvs. in orice demers. Doar incepeti sa va miscati. Stabiliti un obiectiv semnificativ si faceti primul pas mic pentru a-l atinge. Aceasta mica victorie va stimula mai multe actiuni pozitive pe masura ce creierul dumneavoastra recunoaste progresul.
Nu va mai hraniti cu negativitate
Nenumaratele stiri negative, care sunt savurate cu extaz de diverse mass-media, nu adauga optimism. Specialistii de la Universitatea din Zurich Sarah Genner si Daniel Suss au realizat un studiu si au ajuns la concluzia ca mass-media influenteaza gandirea si pot incuraja comportamente periculoase: violenta, dependenta de droguri si extremism.
Asadar, filtrati hrana pentru gandire : urmariti doar acele programe si videoclipuri care contin puncte pozitive si, foarte curand, veti observa ca dieta cu stiri v-a facut viziunea asupra lumii mai optimista.
Fiti recunoscatori. In fiecare zi
Cand va treziti dimineata, nu va grabiti sa verificati retelele sociale sau e-mailul. Incepeti-va ziua enumerand cel putin trei lucruri pentru care sunteti recunoscator. Aceasta practica de 2 minute, timp de 2,5 luni, va va ajuta sa deveniti mai optimist. La aceasta concluzie au ajuns psihologii Robert Emmons de la Universitatea California din Davis si Michael McCullough de la Universitatea din Miami. Acestia au realizat un studiu in care au impartit participantii in 3 grupuri.
Subiectii din primul grup au scris despre lucrurile pentru care sunt recunoscatori. Al doilea grup a inregistrat incidentele neplacute din viata, iar al treilea grup a inregistrat pur si simplu evenimentele importante, fara a se concentra pe natura lor pozitiva sau negativa. Dupa 10 saptamani, cei care au scris despre recunostinta au devenit mai optimisti cu privire la viata lor si s-au simtit mult mai bine.
Folositi constiinta de sine pentru a opri gandurile negative
Gandurile ne formeaza atitudinea fata de viata, asa ca trebuie sa fie monitorizate. De indata ce va surprindeti in stare negativa (judecata, suparare etc.), opriti-va si ganditi-va: „Care este partea pozitiva a ceea ce se intampla?”. Nu exista evenimente absolut teribile, in orice situatie poti gasi plusuri. Incercati sa faceti acest lucru: inlocuiti in mod activ gandurile negative cu cele pozitive.
La inceput, va trebui sa faceti un efort pentru a gasi partea buna a ceea ce se intampla, dar, dupa un timp, acest mod de gandire va deveni o a doua natura pentru dumneavoastra.
Nu uitati: optimismul este o alegere pe care o puteti face. Va va duce la succes? Da, dar cu conditia sa raspundeti constructiv la probleme, sa evaluati in mod adecvat amenintarile si sa nu distorsionati realitatea. La urma urmei, convingerile optimiste despre tine si despre viitorul tau contribuie la sanatatea fizica si mentala, la performante ridicate