Cum sa va inspirati din seria TV Bridgerton si din interiorul in stil Regency pentru a amenaja o casa moderna
Cu totii suntem fascinati de interioarele de epoca ale noului serial TV Netflix Bridgerton. In postarea anterioara am descoperit ce este Regency Style, am examinat toate elementele fundamentale care il alcatuiesc si am avut un gust al istoriei mobilierului de la inceputul secolului al XIX-lea.
Tapete, mobilier antic, seminee, tesaturi si materiale pretioase: toate elementele bogate in farmecul epocii. Pe Instagram, o fata mi-a pus o intrebare buna:
Va puteti inspira din stilul Regency al seriei TV Bridgerton pentru a amenaja o casa moderna?
M-a facut sa ma gandesc mult la ce inseamna sa cauti inspiratie in timp ce amenajezi o casa, la modul in care elementele si stilurile pot fi traduse pentru a transporta inspiratia epocii pana in prezent, in interiorul unei case moderne.
Imi plac tavanele decorate cu stuc, desigur, daca nu ai norocul sa le gasesti originale acasa, le poti recrea oricand. Astazi exista si reproduceri in polistiren, ieftine si usor de instalat.
Dar aici ma intalnesc intotdeauna cu intrebarea: are sens intr-o casa moderna sa recreezi un stil dintr-o alta epoca? Intr-o cladire noua, are sens sa creezi un interior ca si cum ai fi in interiorul unei cladiri istorice? Are sens sa mobilezi un apartament nou in stil clasic?
Alegerea unui stil clasic, care revine la aroma interioarelor de epoca, implica cu siguranta dorinta de a crea un mediu elegant, care sa nu fie supus modelor, stil care poate dura in timp.
In aceasta postare vedem impreuna cum este posibil sa mobilam o casa moderna in stil clasic, inspirandu-ne din stilul neoclasic Regency.
In primul rand este necesar sa tinem cont de elementele caracteristice ale acestui stil: seminee, tapete, tesaturi, saloane pentru conversatie si ceai, pereti decorati, oglinzi, tablouri, banci, fotolii si canapele, vazusem toate elementele in detaliu in postarea anterioara „Interioarele lui Bridgerton: stilul Regency”.
Trebuie apoi sa reflectam asupra elementelor pe care le putem avea si intr-o casa moderna in functie de functionalitate si nevoi.
12 elemente pentru amenajarea unei case moderne inspirate din stilul clasic Regency
Amestec de vechi si modern
Primul si cel mai important punct pentru a traduce stilul clasic pana in prezent, pentru a nu crea un mediu modern (si nedatat) este de a amesteca vechiul si modernul. Este foarte bine sa introduceti unele elemente sau mobilier antic, precum mobilier, masute de cafea, fotolii, candelabre, dar sa fiti intotdeauna echilibrat cu mobilier modern. Un exemplu: casatorirea unei mese antice cu scaune moderne sau invers, combinarea unui fotoliu retro cu o canapea moderna.
Mixul potrivit creeaza un mediu actual cu ghilimele care se refera la inspiratia timpului fara ca acestea sa „imbatraneasca” mobilierul prea mult.
Vedeti cat de bine scaunele de design din seria Tulip de la Eero Saarinen proiectate in 1957 pentru Knoll sunt combinate cu masa antica din bresci. De asemenea, frumos este amestecul de design modern cu colectia de vaze chinezesti antice care adauga o nota de culoare albastra paletei neutre si preiau moda chinoiserie tipica stilului Regency.
Ai observat reflectoarele? O mica bijuterie, un tip de iluminat modern, dar aleasa intr-un finisaj din alama pentru a se referi la epoca si pentru a da o nota de stralucire metalica. Si apoi atingerea magistrala pentru a multiplica spatiul si lumina: peretele acoperit cu oglinda, oricat de simple placi de oglinda nu au fost folosite, au fost alese oglinzi vechi pentru a adauga patina si farmecul timpului.
Culori: neutre sau pop?
Pentru tine alegerea. Puteti crea medii foarte relaxante, elegante si primitoare alegand o paleta de culori neutre, cu poate unele accente de culoare, sau alegeti culori luminoase pentru a da o „rasucire” ireverentioasa si distractiva, pentru cei carora nu le este frica sa indrazneasca! Veti obtine doua medii diferite, dar ambele interesante.
Culoarea poate sublinia sau inmuia decorurile si formele, ajutand la realizarea diferitelor stiluri.
Un sfat pentru cei care se tem de culoarea lemnului inchis la mobilierul antic: diluati-le intr-o paleta de tonuri neutre, prafuite si deschise. Albul nu este neaparat cea mai sigura alegere, uneori contrastul prea puternic face intunecii si mai intunecati. Atenuati lemnul intunecat cu tonuri neutre de praf, rezultatul va fi mai invaluitor si armonios.
Imagini de fundal
Decoratiunile de pe pereti sunt un element important pentru a putea recrea un stil de epoca. Lumina verde pentru imagini de fundal inspirate din stilul englezesc, mici fantezii sau mari panorame pentru a recrea atmosferele orientale ale modei de calatorie in Est si Chinoiserie.
Culori pop pe panourile decorate si o bucata de tapet in sufragerie: imi place foarte mult aceasta vedere a unuia dintre proiectele designerului de interior american Summer Thornton. O hiper-decoratie bine calibrata pentru cei carora nu le este frica sa indrazneasca.
Albastrul peretilor din sufragerie este preluat, intr-o nuanta mai moale, in canapeaua din sufragerie unde culoarea cedeaza unui tapet floral in nuante pastelate.
Pereti decorati
Tapetele nu sunt singura modalitate de a decora peretii: rame din stuc si boiserie lacuita sunt idei decorative foarte elegante. Astazi, culoarea este folosita pentru a recrea efecte, un fel de citat din boiserie este adesea pictat, o banda de culoare care confera caracter camerei fara a implica lucrari de perete.
Daca iti place ideea de boiserie, poti evalua si un „citat” pe usile mobilierului: gandeste-te la un dulap mare, usile netede l-ar dateaza imediat ca pe o piesa de mobilier contemporana dar imagineaza-l cu usi decorate cu pastile sau rame in relief sau pictate, ar cumpara imediat un farmec de altadata. Acestea pot deveni si adaugiri DIY: este usor sa aplicati forme si rame pe usi, apoi doar un strat de culoare si garderoba dvs. isi va schimba aspectul! O idee misto de piratare a dulapului clasic Ikea!
Cum sa orientezi canapeaua
In zilele noastre, in casele noastre, majoritatea canapelelor sunt pur si simplu orientate spre televizor. Pentru a da un stil elegant, clasic, vintage sufrageriei noastre, va trebui in schimb sa cream un living conceput ca zona de conversatie, apoi o canapea dubla, una in fata celeilalte sau o canapea si doua fotolii care pot recrea o zona unde sa intampinati familia si oaspetii.
Mese de cafea
Mese de cafea si pufuri nu pot lipsi intr-o camera de zi inspirata de stilul Regency. Mese inalte care urmeaza sa fie asezate alaturi de canapele si fotolii, perfecte pentru a avea o lampa de masa si pentru a crea un colt de lectura, sau dimensiuni mai mari si mai mici pentru a fi utilizate ca camera centrala, in fata scaunelor.
Si aici incercati sa va imaginati un amestec de epoci si stiluri: canapea moderna cu masuta de cafea antica sau masuta de cafea moderna si canapea in stil antic. Functioneaza!
Semineul
Semineul este cu siguranta un element care confera o mare eleganta camerelor. Daca aveti norocul sa aveti una originala, aveti toata admiratia mea, trebuie doar sa adaugati ,,coroana” ei, care este semineul care are dreptate: o oglinda frumoasa cu un cadru auriu. In functie de stilul semineului, puteti alege un semineu modern sau elegant.
Trebuie sa recunosc ca mi se pare putin dificil sa accept ideea semineelor false. Adica, un semineu adevarat este binevenit, dar stim ca nu va putea fi aprins niciodata (datorita reglementarilor unor orase precum Milano), dar adaugati un cadru de semineu la orice perete pentru a-l face fals … ei bine, eu nu stiu daca as ajunge la asta. Mi se pare ca este prea evident fals si nu-mi place. Aproape as ajunge sa ma gandesc sa sparg peretele si sa ma prefac ca sunt bun!
Daca aveti un semineu, dar nu un cadru potrivit, astazi exista multe propuneri de cadre moderne sau elegante, dar sfatul meu este sa mergeti pe pietele de antichitati. Exista adesea rame originale de marmura care provin din case de epoca si fara a avea preturi astronomice.
Candelabre
Iluminatul este un element fundamental in orice design. Intr-un mediu de inspiratie clasica, cu siguranta trebuie sa va ganditi la o lampa de tavan, ceva important care subliniaza centrul camerei, deasupra unei mese, intre canapele, care da ritm unui coridor.
Incercand sa mentinem intotdeauna un echilibru intre vechi si modern, daca vechiul nu este prea prezent in „partea inferioara” a camerei, un candelabru de cristal va fi incoronarea perfecta a „partii superioare”. Si aici, antichitatile si pietele de arta moderna sunt o sursa inepuizabila a acestui tip de candelabre.
Cu toate acestea, verificati intotdeauna partea electrica, candelabrele antice trebuie sa fie echipate cu un sistem modern (nu este un cost mare, dar este posibil sa aveti nevoie de un electrician). Sau puteti opta pentru un candelabru modern din cristal, care este inspirat de candelabrele antice, dar actualizandu-le formele.
De asemenea, puteti introduce o lampa de tavan moderna in camera dvs., poate o piesa de design istoric: M-am gandit intotdeauna la iconicul Taraxacum de Achille Castiglioni pentru Flos (1988) ca o reinterpretare a candelabrelor clasice!
TV ascuns
Sa recunoastem, este greu sa renunti la televizor, dar este doar un obiect urat! Apoi, acum, ca tind sa devina din ce in ce mai mari, devin uriase dreptunghiuri negre, foarte invazive in spatii.
Cum se face intr-un interior pe care doriti sa il inspirati din stilul Regency? Sa ascundem televizorul! In spatele unei picturi, a unui perete glisant, intr-o usa de biblioteca, intr-o piesa de mobilier … hai sa o camuflam, cautand o solutie pentru a o ascunde cand nu este folosita!
Perdele si perne
Tesaturile sunt cu siguranta un element foarte important in cautarea unui stil clasic. Tesaturile cu modele si culori moderne pot transforma si transforma un fotoliu antic in curent. Un mic efort care ar moderniza fotoliul clasic ,,bunica”, facandu-l perfect pentru casa noastra!
Pernele sunt aliati perfecti in decorarea unei camere: ajuta la introducerea rapida a unei atingeri de culoare si este nevoie doar de o clipa pentru a schimba aspectul canapelelor, fotoliilor si paturilor.
Chiar si garniturile pot ajuta, poate alese in culori moderne si de ce nu, chiar aplicate pe canapele si fotolii!
Perdelele nu pot lipsi, poate ca nu as merge pana la colt, as prefera perdelele lungi si moi, ca sa se inmoaie si sa faca mediul confortabil si elegant.
Forme retro si culori moderne
O combinatie castigatoare: forme retro si culori moderne!
Iti plac scaunele de epoca, dar ti-e teama ca vor ,,imbatrani” prea mult mediul? Acoperiti-le cu culori si modele moderne! Acoperirile schimba perceptia unui obiect, redau si fac chiar forme ale epocii curente.
In acest dormitor proiectat de designerul de interior Summer Thornton, sunt mentionate toate elementele tipice ale stilului clasic, dar revazute intr-o cheie moderna prin linii si culori: candelabru de cristal, perdele importante, tablie tapitata, stucuri, abatjour din tesatura, sezlong, otoman .
Chiar si dormitorul proiectat de designerul de interior Maria Santos preia stiluri clasice, dar le face actualizate amestecandu-le cu elemente moderne, cum ar fi lampa de designer, noptiere clasice, dar cu lemn natural, rame din stuc pe pereti, ,,voal” care ascunde suportul perdelelor, perne de catifea care adauga un plus de culoare si preiau paleta adevaratului protagonist al camerei: ecranul antic cu cadru auriu si panouri de matase decorate transformate intr-o tablie! Usile usor inclinate ajuta la conferirea adancimii peretelui si par sa imbratiseze patul, modern si minimal.
Holul
Am o pasiune pentru holuri, un mediu la care cred ca nu vom renunta niciodata dupa zeci de ani stergandu-le din planurile caselor „,moderne”. Holul poate avea pardoseli in carouri alb-negru, poti folsi un covor in functie de tendinta camerei. Pentru iluminarea acestui mediu, as alege un candelabru de tavan si lampi de perete pentru a da o lumina foarte sugestiva pe perete. In intrare as aseza o consola, dulapul cu adancime redusa care este asezat langa perete, perfect pentru asezarea lucrurilor imediat ce intrati in casa. Vintage sau modern in stil, indeplineste perfect scopul.
Nota mica despre mobilierul de epoca: daca va este frica sa introduceti o piesa de mobilier „veche” in casa dvs., amintiti-va intotdeauna ca culoarea poate face curente formele vechi. Evident, nu va incurajez sa pictati mobilier antic, incrustat sau orice altceva. Dar puteti gasi pur si simplu mobilier vechi care se refera la forme antice, asa-numitul mobilier „de stil”, cu care va puteti indrazni cu culoarea!