Îmi plac foarte mult bujorii. Mi se par niște plante foarte elegante. Cu ajutorul lor îți poți crea o grădina de vis. Și unde să găsesc mai multe varietăți de bujori la un singur loc? Spre surprinderea mea am găsit o gamă generoasă la Grădinamax. Voi împărtăși câteva păreri despre experiența mea în acest sens și voi oferi sfaturi prețioase legate de creșterea bujorilor în rândurile de mai jos.
Din câte am observat eu, multe persoane evită creșterea bujorilor în grădină, pe motiv că ar fi pretențioși. Pe lângă asta, deși produc flori spectaculoase, acestea nu țin foarte mult. Cu toate astea, după mine, ar trebui să existe bujori în fiecare grădină. Tufele de bujori decoreaza grădinile cu frunzele lor bogate, iar când înfloresc, spectacolul e garantat. Florile sunt de o frumusețe aparte. Iar în funcție de soi, te poți bucura și de parfum (unele soiuri sunt mai parfumate decât altele).
- Alege locuri însorite pentru bujori
Lumina este un factor foarte important pentru înflorirea bujorilor. Deși sunt soiuri care acceptă un pic de umbră, dacă plantele sunt private prea mult de lumina soarelui, vor ezita să înflorească așa cum îți dorești. Ce mi-a plăcut, legat de soiurile cumpărate de la Grădinamax, este că se specifică la fiecare soi ce preferințe are planta. Așadar, la soiurile mai rare, mai deosebite, trebuie să fii atent la nevoile plantei, pentru a avea succes în creșterea ei.
- Nu săpa gropi prea adânci pentru rădăcinile bujorilor
Trebuie să ții minte, când vine vorba de bujori, să nu sapi gropi prea adânci. Rădăcinile tuberoase ale plantei preferă să fie aproape de suprafață. Așadar, nu îngropa rădăcinile la o adâncime mai mare de 2,5 centimetri. Atunci când rădăcinile se îngroapă la o adâncime mai mare, plantele vor produse frunze superbe, dar vor refuza, pur și simplu, să înflorească. Dacă ai pățit așa ceva cu bujorii tăi, pe care nu i-ai convins să înflorească, poate acest lucru a fost de vină, și nu calitatea plantei.Chiar dacă aceasta este situația, poți repara acest lucru. Toamna, după ce plantele intră în repaos, le poți dezgropa cu grijă și replanta la adâncimea potrivită.
- Bujorii adoră solul bogat, drenat
E bine de știut că plantele de bujori nu sunt prea pretențioase în ceea ce privește solul în care cresc. O pot duce foarte bine și în soluri argiloase sau calcaroase, dacă li se oferă gradul de drenaj adecvat. Nu le place deloc să stea în apă, în special pe perioada sezonului rece. Deci, trebuie să te asiguri că apa se scurge eficient din jurul lor.
Odată plantat, bujorul se va descurca foarte bine pe cont propriu. Dacă solul în care stă este suficient de bogat, nu va trebui să îi oferi îngrăsăminte. În cazul în care solul nu este unul bogat, un îngrășământ universal, echilibrat, va fi necesar. Aplică-l doar primăvara, pentru a îngrășa solul din jurul plantei. O altă operațiune importantă este îndepărtarea frunzelor uscate în toamnă, pentru a preveni ofilirea bujorului.
- Când este cel mai bine să plantăm bujorii?
Cea mai bună perioadă de plantare este din octombrie și până în martie. Unii nu sunt de acord cu plantarea bujorilor în sezonul rece, dar după ani de crescut aceste plante, am văzut diferența. Bineînțeles, alege să plantezi bujorii atunci când pământul nu este înghețat. Îți va fi greu să duci această operațiune la bun sfârșit.
- Cât durează, de la plantare, până înfloresc bujorii?
Este posibil să dureze până la trei ani până când bujorii să înflorească în adevăratul sens al cuvântului. Dar, odată stabiliți în grădină, aceste plante vor trăi până la 50 de ani.Chiar și dacă te vei muta, poți lua bujorii cu tine. Se vor obișnui repede cu noua lor locație.
Acestea fiind spuse, vă încurajez să plantați bujori în grădină.Chiar dacă au nevoie de puțină atenție la început și răbdare, rezultatele merită tot efortul. Eu am achiziționat câteva soiuri de bujori de la Grădinamax și am doar păreri bune despre produse. Plantele ajunse au fost sănătoase și într-o stare foarte bună. Mi-a plăcut mult și diversitatea de produse. Am avut de unde alege pentru a-mi aranja grădina așa cum mi-am dorit.