Colicii sunt extrem de frecventi in primele saptamani de viata ale bebelusului, un bebelus din cinci sufera de colici. In general, dispar dupa ce bebelusul implineste varsta de 4 luni. Iata tot ce trebuie sa stii despre colicii bebelusului.
Ce sunt colicii?
Colicii reprezinta o serie de manifestari care traduc durerile bebelusului la nivel de burta. Se traduc prin crize de plans repetitive si regulate. Se manifesta minim trei ore pe zi, 3 zile pe saptamana. Crizele se produc in general la aceleasi ore ale zilei, cel mai adesea dupa-amiaza sau seara.
Colicii-pana la ce varsta?
Colicii apar inca din primele zile de viata ale bebelusului si pot tine pana la varsta de trei-patru luni. Se estimeaza ca in jur de 25-40% din bebelusii sub patru luni vor avea colici, fie ca sunt alaptati, fie ca beau lapte din biberon.
Cum putem recunoaste colicii?
Colicii se recunosc prin plansetele intense si recurente ale bebelusului, in special dupa ce a baut lapte si de obicei seara. Aceste “crize” incep de obicei in a doua saptamana de viata. Bebelusul pare de neconsolat, nimic nu il poate opri din plans, se incoarda ca si un arc, se calmeaza doua minute in bratele tale dupa care incepe o serie noua de plans. Este agitat atunci cand doarme. Burtica poate fi putin balonata.
In timpul acestor crize de colici, bebelusul se inroseste la fata si strange din pumni. Uneori, colicii sunt insoitit de flatulente. Chiar daca aceste crize sunt deosebit de angoasante pentru parinti, colicii bebelusului nu reprezinta o afectiune grava.
Cauzele colicilor la bebelus
Originea colicilor, care vor disparea dupa varsta de patru luni sau chiar mai repede la unii bebelusi, nu este foarte bine definita. Poate fi vorba despre o intoleranta la lactoza. Uneori (un zahar existent in lapte) poate fi la originea unei fermentari colice, a flatulentelor si, drept urmare, a colicilor. Alimentatia mamei care alapteaza este uneori cauza colicilor.
Cum se trateaza colicii bebelusului?
Se maseaza usor burtica balonata a bebelusului, nu se va supralimenta bebelusul deoarece in acest caz nu plange de foame si riscam sa intretinem cercul vicios al colicilor. Mama care alapteaza va evita sa manance varza, broccoli, orice aliment care fermenteaza. Daca bebelusul bea lapte praf, opteaza pentru unul care menajeaza sistemul sau digestiv imatur. Si, cere sfatul medicului pediatru deoarece exista mai multe formule, in functie de caz. Trebuie sa iti pastrezi calmul ca si parinte deoarece bebelusul reactioneaza la stresul tau.